Eurobank Equities: Έρχεται ράλι «ανακούφισης» στις τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

Eurobank Equities: Έρχεται ράλι «ανακούφισης» στις τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

Διατηρεί ως top pick την Τράπεζα Πειραιώς

Ράλι «ανακούφισης» αναμένει στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Eurobank Equities στον απόηχο της έγκρισης από τον SSM για τη διανομή μερισμάτων έπειτα από 16 χρόνια. Διατηρεί ως top pick την Τράπεζα Πειραιώς και ανεβάζει την τιμή στόχο της μετοχής.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, η έγκριση του SSM σε συνδυασμό με την πιθανή αναθεώρηση του guidance των τραπεζών προς τα επάνω είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα ράλι. Το ράλι αυτό αναμένεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες έχουν μείνει «πίσω» σε σύγκριση με την Εθνική και τη Eurobank, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές αναβαθμίζουν την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στο 5,78 ευρώ από 5,40 ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει top pick και η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση buy για όλες τις τράπεζες. Για την Alpha Bank η τιμή στόχος είναι στα 2,41 ευρώ και για την Εθνική 10,37 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε τα αιτήματα των ελληνικών τραπεζών να πληρώσουν τα προτεινόμενα μερίσματα από τα κέρδη του 2023, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από 16 χρόνια, σχολιάζει η Eurobank Equities.

Οι ανακοινωθείσες πληρωμές αντιστοιχούν σε μερίσματα 0,063 ευρώ για την Πειραιώς (1,7% μερισματική απόδοση), 0,052 ευρώ για την Alpha Bank, ισομερώς μοιρασμένη μεταξύ μερίσματος 0,026 ευρώ (1,6% ΜΑ) και επαναγοράς (3,2% συνολική απόδοση), 0,0933 ευρώ για την Eurobank (4,6% ΜΑ), και 0,36 για την Εθνική (4,6% ΜΑ).

Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης (>15%) από τον Μάρτιο έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της ΕΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του σχετικού discount σε όρους P/TBV των ελληνικών τραπεζών το 2024 σε πάνω από 20% λόγω ανησυχιών για την ευαισθησία των εγχώριων τραπεζών στον κύκλο μείωσης επιτοκίων και της αβεβαιότητας για το μέγεθος των μερισμάτων, η Eurobank Equities θεωρεί ότι η έγκριση του SSM και η πιθανή έναρξη αναβαθμίσεων στα guidance των διοικήσεων, ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς, για το 2024, μπορεί να προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επωφελές για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, που έχουν μείνει πίσω σε σύγκριση με την Εθνική και τη Eurobank, εκτιμά η Eurobank Equities.

Η νέα καθοδήγηση της Τράπεζας Πειραιώς

Η Πειραιώς άρχισε τις αναβαθμίσεις καθοδήγησης για το 2024, εκτιμώντας προβάλλοντας τώρα κέρδη ανά μετοχή 0,85 ευρώ το 2024 (έναντι 0,80 ευρώ προηγουμένως), μέγεθος που συνεπάγεται RoTE της τάξεως του 15%. Αυτή η αναβάθμιση βασίζεται στο χαμηλότερο από το αναμενόμενο beta κατάθεσης, προμήθειες παρόμοιες με τις τάσεις του 1ου τριμήνου, προστατευμένη βάση κόστους και μειωμένο κόστος κινδύνου (0,7% στα καθαρά δάνεια έναντι 0,8% στο παρελθόν).

Το επιχειρηματικό σχέδιο της Πειραιώς βασίζεται πλέον σε ένα μέσο 3μηνο Euribor 3,6% για το 2024 (έναντι 3,8% προηγουμένως), με τη διοίκηση να αναμένει ότι τα επιτοκιακά έσοδα (NII) θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ (έναντι 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμενόταν προηγουμένως), υποδηλώνοντας περιθώριο (NIM) 2,7%.

Όσον αφορά την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων, η τράπεζα εκτιμά πλέον για υπόλοιπο 31,7 δισ. ευρώ (έναντι 31,5 δισ. ευρώ προηγουμένως) για το 2024.

Αποτίμηση

Παρά τις γενικά παρόμοιες τάσεις στη μετατόπιση των προθεσμιακών καταθέσεων, των περιθωρίων δανείων και του κόστους κινδύνου σε όλες τις τράπεζες, η Eurobank Equities αναμένει συντηρητικά τις αναβαθμίσεις κερδών για την Alpha Bank και την Εθνική αυτή τη στιγμή, παρά τους σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους στην υπάρχουσα καθοδήγησή τους.

Οι τρεις τράπεζες στην κάλυψή της εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μόλις 5x σε όρους PE και 0,7x σε όρους P/TBV, με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, ενσωματώνοντας ένα κόστος κεφαλαίου, το οποίο φαίνεται υπερβολικό δεδομένης της ανθεκτικότητας στα έσοδα, της σημαντικής δυνατότητας κεφαλαίου και της βελτιωμένης ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η Eurobank Equities υπολογίζει ότι ο συνδυασμός συντηρητικών εκτιμήσεων (RoTE του 2025 περίπου 12%), ελκυστικών αποτιμήσεων και επερχόμενων καταλυτών (περαιτέρω αναβαθμίσεις κερδών) συνιστούν μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «buy» για όλες τις τράπεζες με υψηλότερη τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, με την τελευταία να είναι κορυφαία επιλογή της λόγω της σταθερής εκτέλεσης του πλάνου και του ελκυστικού συντελεστή κινδύνου/απόδοσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ