Morgan Stanley: Υποβαθμίζει το Ισραήλ μετά τις αλλαγές στο δικαστικό σώμα

Morgan Stanley: Υποβαθμίζει το Ισραήλ μετά τις αλλαγές στο δικαστικό σώμα

Αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές τους επόμενους μήνες βλέπουν οι αναλυτές της Morgan Stanley

 

Η Morgan Stanley μείωσε την κρατική πίστη του Ισραήλ σε μια "στάση αντιπάθειας" την Τρίτη, αφού το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε τον πρώτο από μια σειρά νόμων που ζήτησε ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τον περιορισμό της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Βλέπουμε αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές τους επόμενους μήνες και κινδυνεύει να παραμορφωθεί στο δυσμενές σενάριο μας», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ερευνητικό σημείωμα.
«Οι αγορές είναι πλέον πιθανό να προεκτείνουν τη μελλοντική πολιτική πορεία και μεταφέρουμε την κρατική πίστη του Ισραήλ σε μια "dislike stance".

Πρόσθεσαν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έδειξαν «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα» στο Ισραήλ και ότι το νόμισμα σεκέλ θα αποδυναμωθεί και το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί καθώς οι επενδυτές αποδίδουν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου.
Η κρίση έχει προκαλέσει ένα βαθύ χάσμα στην ισραηλινή κοινωνία και πυροδότησε μήνες μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησαν το σέκελ να πέφτει σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών και το χρηματιστήριο να χάνει σχεδόν 10% από τον Νοέμβριο.

«Στο δυσμενές σενάριο μας πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να αποδυναμωθεί σημαντικά στο 1,6% (από έτος σε έτος) το 2024 με τον πληθωρισμό να παραμένει σημαντικά πάνω από το όριο ανοχής της Τράπεζας του Ισραήλ».
«Προς το παρόν, διατηρούμε την πρόβλεψη μας για μια ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 5% στη συνεδρίαση του BoI τον Σεπτέμβριο, αλλά οι κίνδυνοι για τις προοπτικές των επιτοκίων μετατοπίζονται και πάλι προς τα πάνω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ