Δικαστήριο του Λονδίνου αναβιώνει μαζική αγωγή κατά τραπεζών ύψους 3,5 δις δολαρίων

 Δικαστήριο του Λονδίνου αναβιώνει μαζική αγωγή κατά τραπεζών ύψους 3,5 δις δολαρίων

Η υπόθεση βασίζεται στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επέβαλε πρόστιμο στις τράπεζες άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2019 για νοθεία στην αγορά συναλλάγματος

 

Μια προτεινόμενη μαζική αγωγή ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων λιρών (3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) εναντίον μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan και της Citigroup για φερόμενη νόθευση συναλλάγματος αναβιώθηκε από δικαστήριο του Λονδίνου την Τρίτη.

Η υπόθεση κινήθηκε αρχικά από τον Phillip Evans, πρώην πρόεδρο έρευνας στην Αρχή Ανταγωνισμού Αγορών της Βρετανίας, για λογαριασμό χιλιάδων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, συνταξιοδοτικών ταμείων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Ο Evans άσκησε την υπόθεση – η οποία ήταν επίσης κατά των UBS , Barclays , NatWest και MUFG – σε βάση εξαίρεσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανοί ενάγοντες θα συμπεριληφθούν στην αξίωση εκτός εάν επιλέξουν να εξαιρεθούν.

Το Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού (CAT) πέρυσι έκρινε ότι οι αξιώσεις θα μπορούσαν να υποβληθούν μόνο σε βάση συμμετοχής, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενάγοντες πρέπει να συμμετάσχουν ρητώς στην υπόθεση, παρόλο που η CAT διαπίστωσε ότι τις κατέστησε μη βιώσιμες.

Αλλά το Εφετείο ανέτρεψε αυτή την απόφαση την Τρίτη, επιτρέποντας στην υπόθεση να προχωρήσει στο CAT.

Ο δικηγόρος του Evans, από τη δικηγορική εταιρεία Hausfeld, δήλωσε: «Απαιτήθηκε μια τέτοια κρίση για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου –μεγάλες και μικρές– που υπέστησαν ζημιές ως αποτέλεσμα της χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος για την επίτευξη αποζημίωσης».

Η υπόθεση του Evans βασίζεται στα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επέβαλε πρόστιμο στις τράπεζες άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ το 2019 για νοθεία στην αγορά συναλλάγματος πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2007 και 2013.

Μερικές από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο έχουν πληρώσει συνολικά περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα για να διευθετήσουν τους ρυθμιστικούς ισχυρισμούς των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρώπης ότι οι traders χειραγωγούσαν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες για χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ