JP Morgan: Οι μετοχές πελατών στη ρωσική Magnit ενδέχεται να "λείπουν"

 JP Morgan: Οι μετοχές πελατών στη ρωσική Magnit   ενδέχεται να "λείπουν"



Επιδιώκει ενεργά να ανακτήσει» μετοχές του ρωσικού ομίλου λιανικής Magnit, στις οποίες βασίζονταν οι αποδείξεις αποθετηρίου που είχε εκδώσει η JPM σε επενδυτές πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

 

Η J.P. Morgan έχει γίνει η τελευταία μεγάλη τράπεζα που αγωνίζεται να βρει ρωσικές μετοχές που συνδέονται με ορισμένες επενδύσεις πελατών, αυξάνοντας τους φόβους για τους επενδυτές που εξακολουθούν να ελπίζουν να ανακτήσουν κάποια αξία από τα λανθάνοντα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα.
Σε εγκύκλιο με επενδυτές με ημερομηνία 12 Ιουλίου και είδε το Reuters, η τράπεζα της Wall Street δήλωσε ότι «επιδιώκει ενεργά να ανακτήσει» μετοχές του ρωσικού ομίλου λιανικής Magnit, στις οποίες βασίζονταν οι αποδείξεις αποθετηρίου που είχε εκδώσει η JPM σε επενδυτές πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν περιορίσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν ιδιώτες και εταιρείες και στις δύο πλευρές.

Η Μόσχα έχει ξαναγράψει κανόνες που διέπουν την ξένη ιδιοκτησία μετοχών της ρωσικής εταιρείας ως απάντηση σε αυτές τις κυρώσεις, προκαλώντας σύγχυση μεταξύ των επενδυτών και αυξάνοντας τους κινδύνους βαρέων ζημιών.
Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του ρόλου των παγκόσμιων τραπεζών στην εποπτεία των προγραμμάτων εσόδων από θεματοφύλακες που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τις διεθνείς επενδύσεις στις μεγάλες εταιρείες της Ρωσίας και απαιτούν σημαντικές εκπτώσεις για τις λεγόμενες «μη φιλικές» πωλήσεις μετοχών από τους επενδυτές.

Τα DR είναι πιστοποιητικά που εκδίδονται από τράπεζα που αντιπροσωπεύει μετοχές ξένης εταιρείας που διαπραγματεύεται σε τοπικό χρηματιστήριο. Η ανταλλαγή DR για μετοχές της ρωσικής εταιρείας είναι ένα πρώτο βήμα προς μια προσπάθεια ανάκτησης χρημάτων.

Η JPM είπε ότι οι εν λόγω μετοχές "μπορεί να λείπουν" αφού "ορισμένοι κάτοχοι" ακύρωσαν τα DR τους δύο φορές, πρώτα με μια διαδικασία business-as-usual τον Απρίλιο του περασμένου έτους και ξανά τον Αύγουστο, αφού η Μόσχα εισήγαγε νόμους για την υποχρεωτική μετατροπή των DR για μείωση ξένη επιρροή στις ρωσικές εταιρείες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της JPM, οι μετοχές που επί του παρόντος αγνοούνται εκτιμάται ότι είναι μικρότερες από το 1% των μετοχών που τηρούνται σε κράτηση σε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το πιθανό έλλειμμα σε μετοχές Magnit που κατέχονται για λογαριασμό των επενδυτών της JPM έρχεται αμέσως μετά την προειδοποίηση της Deutsche Bank στους πελάτες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την πλήρη πρόσβαση σε ρωσικές μετοχές που τους ανήκουν, ανέφερε το Reuters τον Ιούνιο.

"Οποιοδήποτε ισοδύναμο μετρητών των μετοχών που λείπουν και που ανακτηθεί θα διανεμηθεί αναλογικά μεταξύ των εναπομεινάντων κατόχων DR", ανέφερε η JPM στην εγκύκλιο, επαναλαμβάνοντας ένα σχέδιο που ακολουθεί επίσης η Deutsche Bank.

Δικηγόροι και άλλοι σύμβουλοι με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters έχουν περιγράψει προηγουμένως τη διαδικασία που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι επενδυτές που επιδιώκουν να μετατρέψουν τις ρωσικές αποδείξεις θεματοφύλακα σε μετοχές της εταιρείας που τους ανήκουν ως «απόλυτο χάος».

Η Deutsche απέδωσε το έλλειμμά της στην απόφαση της Μόσχας να επιτρέψει στους επενδυτές να μετατρέψουν ορισμένες από τις DR σε τοπικές μετοχές χωρίς τη «συμμετοχή ή την επίβλεψή της». Αυτό σήμαινε ότι η Deutsche δεν ήταν σε θέση να συμβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας που κατείχε σε άλλη τράπεζα θεματοφύλακα με τις αποδείξεις θεματοφύλακα στα βιβλία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ