ΕΕ: Η εποπτική αρχή ζητά την έγκαιρη υιοθέτηση των προτύπων stablecoin

  ΕΕ: Η εποπτική αρχή ζητά την έγκαιρη υιοθέτηση των προτύπων stablecoin

Οι προτεινόμενοι κανόνες για δημόσια διαβούλευση στοχεύουν στην εξουσιοδότηση των CASP και στη διασφάλιση του διαχωρισμού των κρυπτοστοιχείων πελατών και των συναλλαγών

 

Η τραπεζική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψε την Τετάρτη τους εκδότες stablecoin να συμμορφωθούν οικειοθελώς με τις «κατευθυντήριες αρχές» για τη διαχείριση των κινδύνων και την προστασία των καταναλωτών πριν από τους υποχρεωτικούς κανόνες που λήγουν σε ένα χρόνο.

Η ΕΕ ενέκρινε τον Κανονισμό Αγορών σε Κρυπτογραφικά Περιουσιακά Στοιχεία (MiCAR) τον Απρίλιο, το πρώτο ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων στον κόσμο για τη διαπραγμάτευση κρυπτοστοιχείων όπως το bitcoin και το ether και την έκδοση stablecoin, ένα κρυπτοστοιχείο που υποστηρίζεται από νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Τετάρτη για δημόσια διαβούλευση την πρώτη της δέσμη μέτρων για την εκπλήρωση των απαιτήσεων MiCAR για την έκδοση ενός σταθερού νομίσματος που θα τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου 2024.

Περιλαμβάνουν διατάξεις όπως το μόνιμο δικαίωμα εξαγοράς και κανόνες για τον χειρισμό παραπόνων.

Οι αξιωματούχοι της EBA, ωστόσο, αναμένουν μια αναταραχή στην έκδοση stablecoin τους επόμενους μήνες τώρα που εγκρίθηκε ο νόμος πλαίσιο και κάλεσαν τις εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις κατευθυντήριες αρχές του για τη χρηστή διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων πριν από τους υποχρεωτικούς κανόνες.

«Η δήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση έγκαιρων προπαρασκευαστικών ενεργειών για την εφαρμογή MiCAR, με στόχο τη μείωση των κινδύνων δυνητικά ενοχλητικών και απότομων προσαρμογών του επιχειρηματικού μοντέλου σε μεταγενέστερο στάδιο, την ενίσχυση της εποπτικής σύγκλισης και τη διευκόλυνση της προστασίας των καταναλωτών», ανέφερε η ΕΑΤ.

Ξεχωριστά, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) της ΕΕ καθόρισε σχέδια κανόνων για τους λεγόμενους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων (CASP) που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα.


Οι προτεινόμενοι κανόνες για δημόσια διαβούλευση στοχεύουν στην εξουσιοδότηση των CASP και στη διασφάλιση του διαχωρισμού των κρυπτοστοιχείων πελατών και των συναλλαγών και στην αποφυγή της «συγχύσεως» χρημάτων εταιρείας και πελατών, εφαρμόζοντας διδάγματα από γεγονότα όπως η κατάρρευση του αμερικανικού χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης FTX.

Οι κανόνες της ESMA θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025 και δεν θα περιλαμβάνουν σύστημα αποζημίωσης για πελάτες που χάνουν χρήματα που έχουν επενδύσει σε μη υποστηριζόμενα κρυπτοστοιχεία.

Η EBA θα εκδώσει μια δεύτερη παρτίδα σχεδίων κανόνων τον Οκτώβριο που επικεντρώνονται στις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους εκδότες stablecoin και στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις εξαγορές stablecoin σε αγχωμένες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ