ΕΕ: Προτείνει αναδιάρθρωση του τομέα των πληρωμών για την ενίσχυση των fintechs
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην ΕΕ αυξήθηκαν από 184,2 τρισ. ευρώ το 2017 σε 240 τρισ. ευρώ το 2021, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε από τον COVID-19
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την Τετάρτη να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο τομέας πληρωμών, να δοθεί νομική υποστήριξη σε ένα ψηφιακό ευρώ και να διατηρηθεί ο ρόλος των μετρητών καθώς λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κέρματα και χαρτονομίσματα.
Το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκει να ανοίξει περαιτέρω μια αγορά πληρωμών στην οποία κυριαρχούν εδώ και καιρό οι τράπεζες και το δίδυμο των ΗΠΑ Visa και Mastercard, οι οποίες τώρα αμφισβητούνται από fintech που προσφέρουν αντίπαλες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας δεδομένα από τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών.
«Στην πράξη, αυτή η πρόταση θα οδηγήσει σε πιο καινοτόμα χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες για τους χρήστες και θα τονώσει τον ανταγωνισμό», ανέφερε η Επιτροπή σε ανακοίνωση.
Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν τον τελευταίο λόγο για το πακέτο, με πιθανές αλλαγές.
Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στο να καταστήσουν πιο δύσκολο για τις τράπεζες να εμποδίσουν τα fintech να ανοίγουν λογαριασμό μαζί τους και να δώσουν στους fintech ευκολότερη πρόσβαση στα δεδομένα πελατών και στην υποδομή πληρωμών.
«Θα προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τα εμπόδια που δεν θα έπρεπε ποτέ να συναντήσουν οι fintechs», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην ΕΕ αυξήθηκαν από 184,2 τρισ. ευρώ το 2017 σε 240 τρισ. ευρώ το 2021, μια διαδικασία που επιταχύνθηκε από τον COVID-19.
Οι προστασίες δεδομένων θα ενισχυθούν για να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν αντίπαλες υπηρεσίες, με αποζημίωση για μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές, όπως "πλαστογραφίες" ή για απατεώνες που προσποιούνται ότι είναι πελάτες της τράπεζας.
Για να ενισχυθεί η συλλογική ικανότητα του κλάδου να αντιμετωπίζει απάτες, η νομική βάση για τις τράπεζες και άλλες εταιρείες πληρωμών να μοιράζονται πληροφορίες χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας δεδομένων γίνεται επίσης σαφέστερη, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Η εταιρεία Fintech Klarna είπε ότι οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν υπονομεύσει τους υπάρχοντες κανόνες πληρωμών για να κλειδώσουν τους πελάτες σε υπηρεσίες κακής ποιότητας και ότι η πρόταση να επιτραπεί στις τράπεζες να χρεώνουν τα fintech για την πρόσβαση σε δεδομένα εγείρει ανησυχίες.
Η πρόταση λέει ότι τα τέλη για τα fintech για πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα θα πρέπει να είναι "λογικά".
«Υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη διασφάλιση θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά με δίκαιη κατανομή αξίας και κινδύνου», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία, φορέας του τραπεζικού κλάδου.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να αποφασίσει τον Οκτώβριο εάν θα προχωρήσει με ένα ψηφιακό ευρώ. Οι χωριστοί κανόνες που προτάθηκαν επίσης την Τετάρτη θα το καταστήσουν νόμιμο χρήμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ως τρόπος πληρωμής.