Προσοχή, ένα κακόβουλο mail μας απειλεί

Προσοχή, ένα κακόβουλο mail μας απειλεί
Προσοχή, ένα νέο επικίνδυνο e-mail απειλεί την online καθημερινότητά μας και  φαίνεται να έχει σταλεί από την Google.

Οι χάκερς στοχεύουν τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών της Google και του Gmail, με ένα νέο προηγμένο σύστημα «phishing», που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί και να μπλοκαριστεί. Μόλις το ανοίξει ο χρήστης, οι χάκερς έχουν πρόσβαση ακόμα και στο Facebook.

Οπως ανακοίνωσε η ειδική σε θέματα ασφάλειας στην εταιρεία, Μπιάνκα Στανέσκου η επίθεση ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και έχει καταφέρει να εξαπλωθεί γρήγορα.

«Δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε την νεά αυτή επίθεση. Είναι ενισχυμένη. Συνήθως τα προγράμματα ασφάλειας μπλοκάρουν την “ύποπτη” ιστοσελίδα πριν την ανοίξουν οι χρήστες, αλλά αυτή τη φορά δεν μπορούν να την μπλοκάρουν», τονίζει.

Η απάτη ξεκινά με ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποστηρίζει ότι έχει σταλεί από την Google με τη φράση «Μail Notice» ή «Lockout Notice» ως θέμα.

Το μήνυμα στο e-mail έχει ως εξής: «Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι το email σας θα κλειδωθεί μέσα σε 24 ώρες, επειδή δεν μπορεί να αυξηθεί ο χώρος αποθήκευσης στον λογαριασμό σας. Κάντε κλικ στο INSTANT INCREASE για να αυξηθεί η αποθήκευση των e-mail σας αυτόματα».

Το link ανακατευθύνει το χρήστη σε μια ψευδή σελίδα σύνδεσης του Google, όπου ζητείται από το χρήστη να πληκτρολογήσει τα προσωπικά του στοιχεία και κυρίως τον κωδικό τους.

Μόλις οι χάκερς λάβουν τα στοιχεία του χρήστη, έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όχι μόνο του θύματος, αλλά και σε όλα τα έγγραφα της Google, Google Play και Google+ και αν ο χρήστης χρησιμοποιεί τα ίδια στοιχεία σύνδεσης σε άλλα σάιτ ή σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook για παράδειγμα, οι χάκερς αποκτούν αυτόματα πρόσβαση και σε αυτά.

Οι κακόβουλες επιθέσεις υπάρχουν παντού, υπάρχουν όμως μικρές σωτήριες συμβουλές που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους, ιδίως αν δεν είσαι «γκουρού» της τεχνολογίας.

Εγκαταστήστε ένα δωρεάν αλλά καλό antivirus

Υψώστε το τείχος προστασίας ψηλότερα

Δυναμώστε τον browser που χρησιμοποιείτε

Αλλάξτε τα passwords σας και μην έχετε “ένα για όλα”

Κρατείστε τα προγράμματά σας ενημερωμένα

Προσοχή στις εγκαταστάσεις προγραμμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ