«Λύθηκε το πρόβλημα» ανακοίνωσε η Microsoft – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

«Λύθηκε το πρόβλημα» ανακοίνωσε η Microsoft – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

Επηρεάστηκαν νοσοκομεία ως και χρηματιστήρια

Η Microsoft λέει ότι η υποκείμενη αιτία έχει διορθωθεί δημοσιεύτηκε στις 12:0512:05 Η Microsoft λέει ότι η υποκείμενη αιτία της μαζικής διακοπής IT έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά η υπολειπόμενη επίπτωση συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες. Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως ότι το ζήτημα οφειλόταν σε μια ενημέρωση από μια πλατφόρμα λογισμικού τρίτων – η οποία έχει πλέον επιβεβαιωθεί ως Crowdstrike.

Ο επικεφαλής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike ζητά συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της σε όλο τον πλανήτη σε αεροδρόμια και επιχειρήσεις με συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», δήλωσε ο George Kurtz.

Η Microsoft απέδωσε νωρίτερα σε τεχνική βλάβη στο λειτουργικό της το μπλακ άουτ σε πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ανακοινώνοντας από την αρχή ότι οφείλεται σε λογισμικό της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Crowdstrike που στέλνει διαρκώς ενημερώσεις στα Windows.

Χάος στα αεροδρόμια – Μικρές οι επιπτώσεις στη χώρα

Αεροπορικές εταιρείες καθήλωσαν πτήσεις, ουρές αναμονής σχηματίστηκαν στα αεροδρόμια.

Πολλά αεροδρόμια ανακοίνωσαν ότι επηρεάστηκαν από τη βλάβη και κυρίως αυτά του Βερολίνου, το Άμστερνταμ- Σίπχολ, όλα τα ισπανικά, ενώ κάποιες αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν επίσης προβλήματα: οι αμερικανικές Delta, United, American Airlines, οι ευρωπαϊκές Air France, Ryanair καθώς και τρεις ινδικές.

Δίχως ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται η αεροπορική κίνηση και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος. Ωστόσο, τρεις πτήσεις προς την Αμερική ακυρώθηκαν.

Επηρεάστηκαν νοσοκομεία ως και χρηματιστήρια

Προβλήματα αντιμετώπισαν η αυστραλιανή κρατική τηλεόραση ABC, το βρετανικό δίκτυο Sky News και το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γερμανία, στις πόλεις Λίμπεκ και Κίελο, ακύρωσαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου επλήγη σήμερα από το τεχνικό πρόβλημα που επηρέασε την πλατφόρμα του για μετάδοση πληροφοριών στην αγορά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εμφάνιση της μεταβολής στον δείκτη FTSE100.

Τα λάθη που οδήγησαν στη «μπλε οθόνη»

Η Crowdstrike έστειλε μία αναβάθμιση λογισμικού (software update), η οποία είχε ορισμένα λάθη, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σε συσκευές η «μπλε» οθόνη που ενημερώνει ότι το σύστημα Windows δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Γιαα αποτυχημένη αναβάθμιση του λογισμικού κάνει λόγο η εταιρεία Crowdstrike διευκρινίζοντας ότι το ελάττωμα εντοπίστηκε σε μια ενημέρωση περιεχομένου των υπολογιστών των Windows.

Οι κεντρικοί υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάστηκαν. Ο Όμερ Γκρόσμαν, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CyberArk, σχολίασε ότι η ζημιά από τη σημερινή διακοπή θα είναι δραματική, για να προσθέσει ότι «το σφάλμα οφείλεται σε μια ενημέρωση λογισμικού του προϊόντος EDR της CrowdStrike.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ