Ημιαγωγοί: Οι αυστηρότεροι κανόνες των ΗΠΑ φέρνουν βουτιά στις μετοχές

Ημιαγωγοί: Οι αυστηρότεροι κανόνες των ΗΠΑ φέρνουν βουτιά στις μετοχές

Tα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εταιρείες όπως η ιαπωνική Tokyo Electron και η ολλανδική ASML Holding

Οι ΗΠΑ φέρονται να επιθυμούν την επιβολή ακόμη αυστηρότερων εμπορικών περιορισμών, αυτή τη φορά προς συμμαχικές χώρες, εάν εταιρείες από τις χώρες αυτές συνεχίσουν να παρέχουν στην Κίνα πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία κατασκευής ημιαγωγών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εταιρείες όπως η ιαπωνική Tokyo Electron και η ολλανδική ASML Holding, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος και των συζητήσεων στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιβάλουν ένα μέτρο που ονομάζεται Κανόνας Ξένων Άμεσων Προϊόντων ή FDPR (Foreign Direct Product Rule), αναφέρει το δημοσίευμα. Η διάταξη εισήχθη για πρώτη φορά το 1959 για τον έλεγχο του εμπορίου τεχνολογιών των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, προβλέπει ότι εάν ένα προϊόν κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει τη δύναμη να εμποδίσει την πώλησή του – συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που κατασκευάζονται σε ξένη χώρα.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι προθέσεις των ΗΠΑ έγιναν γνωστές σε αξιωματούχους σε Τόκιο και Χάγη ως ένα όλο και πιο πιθανό αποτέλεσμα, εάν οι χώρες δεν αυστηροποιήσουν τα μέτρα τους απέναντι στην Κίνα.

Πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg η ASML αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις ενώ η Electron αρνήθηκε να τοποθετηθεί σε «γεωπολιτικά ζητήματα».

Σε κάθε περίπτωση το δημοσίευμα είχε αντίκτυπο στην μετοχή των εμπλεκόμενων εταιρειών: η μετοχή της ASML στο ολλανδικό χρηματιστήριο υποχώρησε 6,5% κατά τις πρωινές συναλλαγές ενώ η μετοχή της Tokyo Electron έκλεισε σχεδόν 7,5% χαμηλότερα στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Όπως σημειώνει το CNBC, η πτώση της μετοχής της ASML ήρθε παρά την ανακοίνωση κερδών άνω των προσδοκιών της αγοράς κατά το β’ τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, το 49% των πωλήσεών της κατά τη διάρκεια της περιόδου πραγματοποιήθηκε στην Κίνα — υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την εταιρεία, σε περίπτωση αυστηρότερων περιορισμών.

«Λάδι στη φωτιά»

Το αρνητικό κλίμα επιβάρυναν και τα σχόλια του πρώην προέδρου και νυν προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ότι η Ταϊβάν πρέπει να πληρώσει τις ΗΠΑ για την άμυνά της. Επιπλέον, ο Τραμπ είπε ότι η Ταϊβάν πήρε «περίπου το 100%» της αμερικανικής επιχείρησης ημιαγωγών.

Όπως ήταν φυσικό οι δηλώσεις Τραμπ δημιούργησαν εύλογες αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ταϊβάν εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος και σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, η οποία θεωρεί τη νησιωτική χώρα ως μέρος της επικράτειάς της.

Συνέπεια των παραπάνω ήταν η μετοχή της TSMC στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν να κλείσει με πτώση 2,4% την Τετάρτη.

Οι συγκεκριμένες γεωπολιτικές εντάσεις επηρέασαν και άλλες μετοχές στον κλάδο της τεχνολογίας και συγκεκριμένα στην κατασκευή ημιαγωγών: η αμερικανική The VanEck Semiconductor ETF κινήθηκε πτωτικά κατά 2,5% στις προκαταρκτικές συναλλαγές, ενώ η Nvidia σημείωσε πτώση περίπου 3% πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Η ARM και η Applied Materials ήταν επίσης μεταξύ των μετοχών εμφανίζουν υστέρηση στις προκαταρκτικές συναλλαγές στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ