UBS: Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση
Η «ρηχή» συρρίκνωση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022. Η Morgan Stanley προβλέπει βαθύτερη πτώση από το τέταρτο τρίμηνο
Η ευρωζώνη έχει ήδη εισέλθει σε μια «ρηχή» ύφεση που έχει προκληθεί από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της UBS Group AG.
Η οικονομία της ευρωζώνης, θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,2% το τέταρτο, προέβλεψαν οι αναλυτές της UBS, σε έκθεσή τους προς τους πελάτες. Παρόλα αυτά, αναβάθμισαν τις προοπτικές τους για το σύνολο του έτους μετά από μια ισχυρή επίδοση τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη για το 2023 μειώθηκε στο 0,8% από 1,2%.
«Υπό το φως των περαιτέρω σημαντικών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, οι οποίες συνεπάγονται περαιτέρω πίεση στην κατανάλωση των νοικοκυριών και στις πάγιες επενδύσεις, αναμένουμε τώρα ότι η ευρωζώνη θα υποστεί τεχνική ύφεση», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της εταιρίας επενδύσεων.
Κρίσιμος παράγοντας στην ανάλυση, είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα ανέβουν περαιτέρω, αλλά δεν θα υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις. Στην περίπτωση που καταστεί απαραίτητη η εφαρμογή δελτίου, «η οικονομική ζημιά πιθανότατα θα είναι πολύ χειρότερη», δήλωσε η UBS.
Η δυσοίωνη ανάλυση, άποψη ταιριάζει με τα σημερινά στοιχεία για τη μείωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς και έρευνες αυτή την εβδομάδα από την S&P Global, δείχνουν ότι η δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, έχουν επίσης γίνει πιο απαισιόδοξοι, προβλέποντας βαθύτερη συρρίκνωση της ευρωζώνης από ότι στο παρελθόν, αρχής γενομένης από το τέταρτο τρίμηνο.
«Βλέπουμε έναν πιο μακροχρόνιο αντίκτυπο αυτής της ενεργειακής κρίσης το επόμενο έτος, καθώς αναμένουμε ότι οι υψηλότερες τιμές και η αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό θα διατηρηθούν και τον χειμώνα του 2023-24», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley. «Δεν είναι όμως όλα ζοφερά και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη θα ακολουθήσει αυτό το αδύναμο μπάλωμα, που οδηγείται από την ανάκαμψη των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων».