Ευρωζώνη: Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα
Οι εταιρείες υπηρεσιών αύξησαν τον ρυθμό των προσλήψεων τον περασμένο μήνα
Σε αναπτυξιακή τροχιά επέστρεψε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, έπειτα από δύο μήνες συρρίκνωσης, σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που απέδωσε την εξέλιξη στη σταθεροποίηση της ζήτησης.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, σε υψηλό πέντε μηνών, από 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, με το 50 να σηματοδοτεί το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Αν και οριακή, η ανάπτυξη συνέβαλε στην αντιστάθμιση της ύφεσης που πλήττει επί μήνες τον κλάδο της μεταποίησης στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Σημειώνεται πως ο PMI υπηρεσιών ανήλθε στις 51,3 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από το επίπεδο των 51,6 μονάδων τον Δεκέμβριο.
«Η ανάπτυξη στις επιχειρήσεις υπηρεσιών έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη το τελευταίο έτος», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, η οποία καταρτίζει τον δείκτη.
«Η αργή, αλλά ελαφρώς επιταχυνόμενη ανάπτυξη στις νέες παραγγελίες και την απασχόληση, δίνει ελπίδα ότι αυτός ο κλάδος θα αποκτήσει ελαφρώς μεγαλύτερη δυναμική το πρώτο τρίμηνο του έτους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι εταιρείες υπηρεσιών αύξησαν τον ρυθμό των προσλήψεων τον περασμένο μήνα, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Ωστόσο, η αισιοδοξία τους για το επόμενο έτος μειώθηκε ελαφρώς και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε από τις 58,8 μονάδες στις 58,5 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα από τον μέσο όρο που έχει καθοριστεί από τα μέσα του 2024.
«Δεδομένων των πολλών πολιτικών αβεβαιοτήτων, ιδίως οι νέες εκλογές στη Γερμανία και η εύθραυστη κυβέρνηση στη Γαλλία, αυτό δεν προκαλεί εντύπωση. Προς το παρόν, κανένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα δεν αναμένεται σε αυτό τον κλάδο», τόνισε ο de la Rubia.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα επιταχύνθηκε η αύξηση των τιμών χρέωσης και του κόστους εισαγωγών, με τον σχετικό σύνθετο δείκτη να εκτινάσσεται κοντά σε υψηλό δύο ετών.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ μείωσε ξανά τα επιτόκια δανεισμού και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.