UBS: Οι δύο τρόποι εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Η UBS ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ. Ωστόσο, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, πιστεύει ότι θα μπορούσε πιθανότατα να συμβεί μέσω δύο διαδρομών:
- Τη γρήγορη διαδρομή:
Μια ταχεία απόσυρση των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, εάν το Ευρωσύστημα αρνηθεί να επεκτείνει τη χρήση του μηχανισμού ELA. Η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να αναχρηματοδοτήσει (και πιθανώς να ανακεφαλαιοποιήσει) το τραπεζικό σύστημα.
Το πιθανότερο είναι να το πράξει με τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να πιθανόν να επιβραδυνθεί με την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, ώστε να περιοριστεί ένα bank run.
-Την αργή διαδρομή:
Η κυβέρνηση, εξαντλεί τα διαθέσιμα της, υποκαθιστώντας τις πληρωμές υποχρεώσεων της με τη χρήση IOUs. Σε αυτή τη "διαδρομή" η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις πληρωμές σε IOUs προς τους προμηθευτές και στη συνέχεια - θεωρητικά - θα επεκτείνει τις πληρωμές αυτές για τους μισθούς του δημόσιου τομέα και τις συντάξεις. Ωστόσο, η αγοραστική αξία αυτού του νομίσματος σταδιακά θα φθίνει, με το παράλληλο νόμισμα να υποτιμάται συνεχώς.Όσα περισσότερα νέα νομίσματα εκδοθούν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη του τραπεζικού συστήματος για την εκκαθάριση αυτών των πληρωμών. Η ανάγκη θα αυξηθεί επίσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που θα θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Καθώς αυτό συνεχίζεται, είναι πιθανό ότι περισσότερα ευρώ θα διαρρεύσει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα στηριχθεί στο νέο νόμισμα σε μεγαλύτερο βαθμό.
Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά εκεί θα φτάσει η ώρα που η πρακτική έννοια θα απομακρυνθεί.