Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ανέβηκε οριακά από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου
Σε 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Eurostat για τις τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται ότι και στην πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε υπολογιστεί στο 3,1%, ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με το 3% του Φεβρουαρίου.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,9%, έναντι 1,8% που έδειχνε η αρχική μέτρηση.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα ανέβηκε οριακά από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου (3%), με τον δείκτη που αφορά τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά να επανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, ανήλθε στο 2,3%, έπειτα από μήνες σημαντικής επιβράδυνσης, που έφτασε ακόμα και το αρνητικό πρόσημο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες ενδείξεις στην Ε.Ε. για τον Μάρτιο, μετά τη Γαλλία (0,6%), το Λουξεμβούργο (0,8%) και την Πορτογαλία (1,7%).
Ο δείκτης που παρακολουθεί αμιγώς τα τρόφιμα στην Ελλάδα επίσης σημείωσε μεγάλη άνοδο από -0,2% τον Φεβρουάριο στο 2% τον Μάρτιο. Αντίστοιχα, πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες τιμές στο μπλοκ.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,2% τον Μάρτιο, από 2,3% τον Φεβρουάριο, και ευθυγραμμίστηκε με το flash estimate της Eurostat. Έναν χρόνο νωρίτερα, ανερχόταν σε 2,4%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώθηκε σε 2,5% τον Μάρτιο του 2025, από 2,7% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,6%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (0,9%), τη Δανία (1,4%) και το Λουξεμβούργο (1,5%). Αντίθετα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,1%), την Ουγγαρία (4,8%) και την Πολωνία (4,4%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 16 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε 10.
Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 1,56%, εμφανίζοντας ήπια αποκλιμάκωση από το 1,66% του Φεβρουαρίου. Μικρότερη συμβολή είχε ο πληθωρισμός τροφίμων, ακοόλ και καπνού, που ανήλθε στο 0,57%, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Αξιοσημείωτη είναι η ανάκαμψη του πληθωρισμού ενέργειας, που ανήλθε στο 0,1% από 0,01%. Η μεταβολή των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών διαμορφώθηκε στο 0,16% τον Μάρτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο δείκτης δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τη ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού και τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ, αποκλιμακώθηκε στο 2,4% από 2,6% τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τουλάχιστον μισό χρόνο.