ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Μειώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο

Χαμηλότερα διαμορφώθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα στοιχεία ενισχύουν τα σχέδια της ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη προβλέπουν τον πληθωρισμό στο 2,9% για τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 3% τον Μάρτιο, όπως προέκυψε από τη μηνιαία δημοσκόπηση της ΕΚΤ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο δείκτης για την 3ετία επίσης υποχώρησε στο 2,4% από 2,5%.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου θεωρείται πλέον βέβαιη, με τη συζήτηση να στρέφεται στα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας.

Τη Δευτέρα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κάνει μειώσεις επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Όμως, η Isabel Schnabel και άλλα «γεράκια» στους κόλπους της ΕΚΤ αντιτίθενται στις απανωτές μειώσεις.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Απρίλιο, με τους αναλυτές να περιμένουν μια αύξηση στο 2,5% τον Μάιο. Τα στοιχεία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ