Απαισιόδοξη η Deutsche Bank μετά τους δασμούς - Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη πληθωρισμό και ανεργία

Απαισιόδοξη η Deutsche Bank μετά τους δασμούς - Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη πληθωρισμό και ανεργία

Τι "βλέπει" για την Ελλάδα

Έντονα αρνητικό αντίκτυπο αναμένεται να έχουν στην οικονομία της Ευρωζώνης οι επιθετικοί δασμοί Τραμπ, όπως εκτιμά η Deutsche Bank.

Με βάση τους υπολογισμούς του ότι οι δασμοί θα «κοστίσουν» 0,4-0,8 ποσοστιαίες μονάδες της ανάπτυξης, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη και περιμένει οικονομική στασιμότητα έως τα μέσα του 2025 με κάποια βελτίωση των συνθηκών το 2026, λόγω των αυξημένων δαπανών για άμυνα και υποδομές.

Ειδικότερα, η Deutsche Bank υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,25-0,50% για το 2025, από 0,8% προηγουμένως. Για το 2026, διατηρεί την εκτίμηση για ανάπτυξη 1%.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι αναλυτές, η εκτίμησή τους για πλήγμα της τάξης των 0,4-0,8 ποσοστιαίων μονάδων αφορά μόνο την άμεση επίπτωση των δασμών, όμως στην εξίσωση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της αβεβαιότητας, όπως και οι συνέπειες για την αγορά εργασίας. Το έμμεσο κόστος αυξάνεται και λόγω της ουσιαστικής ενίσχυσης του κινδύνου ύφεσης στις ΗΠΑ.

Κατόπιν τούτων, το μοντέλο της Deutsche Bank δείχνει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα από τους δασμούς του Trump θα δεχθούν η Σλοβακία, η Γερμανία και η Ιρλανδία (περίπου 0,5-1,4 ποσοστιαίες μονάδες, με τις δύο πρώτες χώρες να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στους δασμούς στα αυτοκίνητα και την Ιρλανδία να εμφανίζει μεγάλη έκθεση στις ΗΠΑ γενικά, παρά την εξαίρεση των φαρμακευτικών προϊόντων).

Ο οίκος εκτιμά ότι το πλήγμα για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία, η Κύπρος και η Μάλτα θα είναι μικρότερο, στο εύρος των 0,1-0,3 ποσοστιαίων μονάδων. Για την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προβλέπεται κόστος 0,2-0,4 ποσοστιαίων μονάδων.

Η επίδραση στον πληθωρισμό είναι λιγότερο ξεκάθαρη, αφού οι δασμοί ανεβάζουν τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει και με την αδυναμία του δολαρίου και τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ωστόσο, η ασθενέστερη ανάπτυξη φέρνει χαμηλότερο πληθωρισμό, ενώ αποπληθωριστικά λειτουργεί και η στροφή του εμπορίου τρίτων χωρών από τις ΗΠΑ σε άλλες αγορές.

Συνεπώς, η Deutsche Bank διατηρεί αμετάβλητες, σε γενικές γραμμές, τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, στο 2,2% για το 2025 και στο 1,9% για το 2026.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις για την απασχόληση, ο οίκος υπολογίζει ότι η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αυξηθεί κατά 420.000 άτομα, με το σχετικό ποσοστό να ενισχύεται κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην Γερμανία, την Τσεχία και τη Σλοβακία αναμένεται αύξηση της ανεργίας κατά 0,8- 1,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Για την Ελλάδα, το μοντέλο της Deutsche Bank δείχνει αύξηση της ανεργίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η απάντηση της Ευρώπης

Εκτίμηση του οίκου είναι ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίποινα, αλλά η διαδικασία θα είναι αργή. Αν και οι προϋπολογισμοί έχουν περιορισμένα περιθώρια, εντούτοις οι κυβερνήσεις αναμένεται να προσφέρουν κρατική βοήθεια για τους κλάδους που επηρεάζονται, στις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιέσεις για περισσότερους κοινούς ευρωπαϊκούς πόρους για τις αμυντικές δαπάνες.

Κατά τα άλλα, ο εμπορικός πόλεμος ενισχύει τις πιέσεις για μειώσεις επιτοκίων, με την Deutsche Bank να περιμένει κινήσεις της ΕΚΤ τον Απρίλιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο και τελικό επιτόκιο στο 1,5% στα τέλη του 2025. Αναγνωρίζει, όμως, ότι οι αμυντικές δαπάνες σημαίνουν ότι ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο 1,75-2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ