Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% έπεσε στην ευρωζώνη

Τα στοιχεία της Eurostat
Στο 3,1% ανήλθε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο του Φεβρουαρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στο 3%. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,2% από 2,3%, συνεχίζοντας την πτωτική τάση ενόψει της επιβολής των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από Ε.Ε.
Τα στοιχεία των μεγαλύτερων οικονομιών του ευρωπαϊκού μπλοκ έδειχναν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αγγίζοντας το 2,3% στη Γερμανία και το 2,2% στην Ισπανία, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9% στη Γαλλία.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σε ετήσια βάση εμφάνισε τον τέταρτο υψηλότερο πληθωρισμό στο μπλοκ, μετά από την Εσθονία, την Κροατία και τη Σλοβακία (όλες 4,3%), το Βέλγιο, τη Λετονία και τη Λιθουανία (όλες 3,6%) και την Ολλανδία (3,4%). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία χαμηλότερο πληθωρισμό εμφάνισαν τον Μάρτιο η Γαλλία (0,9%), το Λουξεμβούργο (1,5%) και η Ιρλανδία (1,8%).

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον γενικό δείκτη, εμφανίζοντας όμως κάποια αποκλιμάκωση. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών ανήλθε στο 3,4% τον Μάρτιο από 3,7% τον Φεβρουάριο. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού «τσίμπησε» στο 2,9% από 2,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ αμετάβλητος στο 0,6% παρέμεινε ο πληθωρισμός του τομέα των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών. Στο μεταξύ, επιτάχυνε ο πληθωρισμός στον τομέα της ενέργειας στο 0,7% τον Μάρτιο από 0,2% τον Φεβρουάριο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αποκλιμάκωση του δομικού πληθωρισμού, του δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού και παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο και στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.
Συνεχής μάχη
Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Christine Lagarde, είπε χθες στο γαλλικό ραδιόφωνο πως η στάση της ΕΚΤ απέναντι στον πληθωρισμό δεν μπορεί να μαλακώσει όσο η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ προκαλεί αβεβαιότητα. «Είναι μια καθημερινή πρόκληση. Βρισκόμαστε σχεδόν εκεί που θα έπρεπε, αλλά πρέπει να παραμείνουμε εκεί, γι’ αυτό λέω ότι πρόκειται για συνεχή μάχη», είπε σε συνέντευξή της.
Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν μειώσει τα επιτόκια δανεισμού έξι φορές κατά 0,25% από τον περασμένο Ιούνιο. Τα τελευταία αυτά στοιχεία της Eurostat ενισχύουν τις προσδοκίες για νέα μείωση στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία θα λάβει χώρα στις 17 Απριλίου.
Τα πράγματα όμως εφεξής περιπλέκονται για την ΕΚΤ. Κατ’ αρχάς, η Ε.Ε. αναμένεται να δεχθεί δασμούς ύψους 25% στις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ στις 3 Απριλίου, όπως έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση Trump. Επίσης, αύριο, Τετάρτη, ο Trump αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον οριζόντιους δασμούς προς τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα επηρεάσουν την οικονομία αυτοί οι δασμοί και τα ανταποδοτικά μέτρα, πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού.