Σύσταση ΔΝΤ προς Γερμανία: Πρέπει να χαλαρώσει το φρένο χρέους

Σύσταση ΔΝΤ προς Γερμανία: Πρέπει να χαλαρώσει το φρένο χρέους

Διαφωνεί το ΥΠΟΙΚ

Εντείνονται οι πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες της Γερμανίας και η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του λεγόμενου «φρένου χρέους», αναφέρει σημερινή έκθεση του ΔΝΤ για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Προκειμένου να αλλάξουν οι κανόνες του μέτρου, το οποίο βάζει πλαφόν στο δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ, απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων στην άνω και στην κάτω Βουλή. Ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, είναι ότι η χαλάρωση του φρένου χρέους μπορεί να εκτινάξει τον πληθωρισμό, όπως φοβούνται αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Το ΔΝΤ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι «το φρένο χρέος της Γερμανίας έχει τεθεί σε σχετικά σφιχτό επίπεδο, τόσο που το ετήσιο όριο στον καθαρό δανεισμό θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ, διατηρώντας το ποσοστό χρέους-ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά». Το Ταμείο μάλιστα τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπήρχε περιθώριο για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες, οι οποίες είναι άκρως απαραίτητες για τη γερμανική οικονομία σε αυτή την περίοδο.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αμφισβήτησε την κυβερνητική απόφαση χρήσης ειδικών κονδυλίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ξαφνικά μία «τρύπα» 60 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία της χώρας. Επίσης, το δικαστικό πόρισμα άλλαξε άρδην τα χρηματοδοτικά σχέδια της κυβέρνησης για φέτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εκτός της χαλάρωσης του φρένου χρέους απαιτούνται παράλληλα μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των μεσοπρόθεσμων πιέσεων στις δαπάνες και για την αύξηση των εσόδων.

Διαφωνεί το ΥΠΟΙΚ

Ένθερμος υποστηρικτής της διατήρησης του φρένου χρέους είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner. Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου που επικαλείται το Reuters, οι προτάσεις του ΔΝΤ ενέχουν κινδύνους.

«Η τροποποίηση του φρένου χρέους κρύβει τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, ο οποίος μόλις ξεκίνησε να επιβραδύνεται», αναφέρει πηγή του Reuters, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα ανέβει και το κόστος δανεισμού.

Στις τελευταίες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για τη γερμανική ανάπτυξη στο 0,2% φέτος και στο 1,3% το 2025, αναμένοντας σταδιακή ανάκαμψη φέτος όσο ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, όμως, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού αναμένεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση της ανάπτυξης και σε αντίστοιχη επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, όμως, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα μπορούσαν να βελτιωθούν μέσω αύξησης των δημοσίων δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης και της ψηφιοποίησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ