Πετρέλαιο: Ο OPEC υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση

Πετρέλαιο: Ο OPEC υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση

Μειώνει τις προβλέψεις για την περίοδο 2025-2026 λόγω των δασμών Τραμπ

Η εμπορική σύγκρουση που έχει προκαλέσει ο Ντόναλντ Τραμπ επιδρά πλέον άμεσα στην αγορά ενέργειας, με τον OPEC να προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2025 και το 2026.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του οργανισμού, που επικαλείται το Bloomberg, η αναθεώρηση αντιστοιχεί σε μείωση κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως για κάθε χρονιά, με την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης να περιορίζεται πλέον στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως (ή περίπου 1%).

Παρά την υποβάθμιση, οι εκτιμήσεις του OPEC παραμένουν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες άλλων παραγόντων της αγοράς, συνεχίζοντας μία πάγια τακτική αισιοδοξίας στις μακροπρόθεσμες προγνώσεις του οργανισμού.

Ενδεικτικά, η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (EIA) περιόρισε την εκτίμησή της για το 2025 στα 900.000 βαρέλια ημερησίως, μειώνοντάς την κατά 30% μέσα σε μια εβδομάδα. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs προβλέπει αύξηση μόλις 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Ενώ οι τιμές πετρελαίου πιέζονται, με τα συμβόλαια του Brent κοντά στα 65 δολάρια το βαρέλι και μετά από «βουτιά» 4ετίας την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής για να πιέσει προς συμμόρφωση τα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τις ποσοστώσεις.

Στο επίκεντρο των εντάσεων βρίσκεται το Καζακστάν, το οποίο αύξησε την παραγωγή του κατά 37.000 βαρέλια ημερησίως τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας συνολικά στα 1,852 εκατ. βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 422.000 περισσότερα από τη δέσμευση που είχε αναλάβει. Η Αστάνα, παρά τις επαφές με διεθνείς πετρελαϊκές για περιορισμό της παραγωγής, ούτε τηρεί τις ποσοστώσεις, ούτε έχει ξεκινήσει τις αντισταθμιστικές περικοπές που είχαν συμφωνηθεί για να καλύψει τα προηγούμενα «κενά».

Πηγές με γνώση των συνομιλιών ανέφεραν ότι μέχρι και αυτόν τον μήνα, το Καζακστάν συνεχίζει να αποκλίνει από τους συμφωνημένους στόχους. Το νέο αυτό πλήγμα για την αξιοπιστία του OPEC έρχεται μετά από σειρά αναθεωρήσεων το 2024, όταν ο οργανισμός είχε αρχικά παρουσιάσει αισιόδοξες προβλέψεις, τις οποίες υποβάθμισε τελικά κατά 32% μέσα σε έξι μήνες.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται πλέον στην Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), της οποίας οι προβλέψεις χαίρουν μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από τους traders σε σχέση με εκείνες του OPEC. Η νέα έκθεση του IEA αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, Τρίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ