ΔΝΤ για Ελλάδα: Σε καλό δρόμο οικονομία και τράπεζες - Ζητά αυτοσυγκράτηση στις αυξήσεις μισθών

Κρούει τον κώδωνα για διαρθρωτικές αλλαγές, υπερβολικές αυξήσεις μισθών και συγκράτηση δαπανών
Ευνοϊκές παραμένουν οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί την έντονη επέκτασή του, αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία ολοκλήρωσε τη διαβούλευση για το άρθρο IV με την Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 2025.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει υψηλή στο 2,1% το 2025.
Οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό μοχλό, υποστηριζόμενες από έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από ευνοϊκή αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος. Με τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός αναμένεται να επαναλάβει την πτωτική του τάση, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα είναι πιο επίμονος λόγω του πληθωρισμού των υπηρεσιών και της αύξησης των μισθών.
Τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού υπογραμμίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά του που υποστηρίζεται από την ενίσχυση του ισολογισμού.

Οι τραπεζικός κλάδος
Η ποιότητα του ενεργητικού στις συστημικές τράπεζες έχει βελτιωθεί περαιτέρω, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να πέφτει σε περίπου 3%. Οι τράπεζες διατήρησαν υψηλά κέρδη, τα οποία, μαζί με τις εκδόσεις κεφαλαιακών μέσων, ενίσχυσαν την κεφαλαιακή επάρκεια. Οι κίνδυνοι ρευστότητας και χρηματοδότησης
έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποθέματα ασφαλείας πολύ πάνω από τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι κίνδυνοι
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι ισορροπημένοι, ενώ οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό κλίνουν προς τα πάνω. Οι πιθανοί αντίθετοι άνεμοι περιλαμβάνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες της ζώνης του ευρώ, την επιδείνωση των περιφερειακών συγκρούσεων και την αβεβαιότητα της παγκόσμιας πολιτικής. Τονίζουν παράλληλα, ότι η επιτάχυνση των φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης.
Η ισχυρότερη και πιο επίμονη από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος δυνητικά μπορεί να επιδεινωθεί από τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες και περιφερειακές τιμές της ενέργειας.
Η Εκτίμηση Εκτελεστικού Συμβουλίου
Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη ισχυρή επέκταση της ελληνικής οικονομίας, τις ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και τη σταθερή πτωτική τροχιά του δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ, ο οποίος ωστόσο παραμένει υψηλός. Σημειώνοντας την ενδεχόμενη σταδιακή κατάργηση της χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και τα εμπόδια στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης που προκύπτουν από τις εναπομείνασες κληρονομιές κρίσεων και τις διαρθρωτικές ανισορροπίες, οι διευθυντές ζήτησαν το σωστό μείγμα πολιτικών και φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Παράλληλα, επαίνεσαν την έντονη πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία οφείλεται στην υψηλή απόδοση των εσόδων, εν μέρει λόγω των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Συμφώνησαν επίσης, ότι η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους και θα δημιουργήσουν αποθέματα ασφαλείας έναντι μελλοντικών κραδασμών.
Συστάσεις
Σημειώνοντας τις ουσιαστικές επενδυτικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης μετάβασης και της ενεργειακής ασφάλειας, συνέστησαν να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών και περιορίζοντας τις πιέσεις δαπανών, ιδίως στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα.
Χαιρετίζοντας την πρόσφατη πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι διευθυντές τόνισαν τη σημασία περαιτέρω ολοκληρωμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών εμποδίων από την πλευρά της προσφοράς και την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης.
Τόνισαν ότι η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, και η καλλιέργεια ενός πιο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Συμφώνησαν ότι η μείωση του ρυθμιστικού φόρτου και των φραγμών εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών, θα
ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει την παραγωγικότητα.
Η ευρεία πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρέους που έχει κληροδοτηθεί από την κρίση, στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην περαιτέρω ενίσχυση του δυναμισμού και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.
Επιπλέον, υποστήριξαν τη συνεχή πρόοδο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση για να συμβάλουν στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και να τονώσουν περαιτέρω την αύξηση της παραγωγικότητας.
Τα διευθυντικά στελέχη χαιρέτησαν την ενισχυμένη ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με βελτιωμένη κερδοφορία των τραπεζών και μειωμένους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης, ενώ σημείωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν θύλακες τρωτών σημείων. Εν μέσω επιταχυνόμενης πιστωτικής επέκτασης, τόνισαν ότι
είναι δικαιολογημένη η στενή παρακολούθηση των κινδύνων που σχετίζονται με την πιστωτική έκθεση.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
- Δημοσιονομική εξυγίανση φιλική προς την ανάπτυξη. Η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και θα δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας έναντι μελλοντικών κραδασμών. Δεδομένων των σημαντικών επενδυτικών αναγκών,
ειδικά για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Το να γίνουν οι κοινωνικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες θα προωθήσει την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. - Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της δυνητικής ανάπτυξης. Η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό , ιδίως για τις γυναίκες, και η καλλιέργεια ενός εργατικού δυναμικού με καλύτερα προσόντα είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης. Η μείωση του ρυθμιστικού φόρτου και των φραγμών εισόδου για τις επιχειρήσεις, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών, θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Η ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος θα διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με την αντιμετώπιση του χρέους που έχει κληροδοτηθεί από την κρίση και θα ενισχύσει περαιτέρω τον δυναμισμό και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.
- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εν μέσω επιταχυνόμενης πιστωτικής επέκτασης, η παρακολούθηση των κινδύνων που συνδέονται με την πιστωτική έκθεση θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Τα μέτρα που βασίζονται σε δανειολήπτες για στεγαστικά δάνεια και το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα θα πρέπει να βαθμονομούνται ώστε να ευθυγραμμίζονται με τους αναδυόμενους κινδύνους. Δεδομένης της ανάγκης να ενισχυθεί περαιτέρω η ανθεκτικότητα των τραπεζών, τα αυξημένα τραπεζικά κέρδη θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και τη βελτίωση της ποιότητας του κεφαλαίου.