EE:Η δολοφονία της Galizia μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Μάλτας - Ιταλίας

 EE:Η δολοφονία της Galizia μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του αγωγού φυσικού αερίου Μάλτας - Ιταλίας


Ο αγωγός θα συνδεθεί με τον ηλεκτρικό σταθμό Delimara, που ανήκει εν μέρει στον Yorgen Fenech, κατηγορείται για τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia τον Οκτώβριο του 2017

 

Ο αγωγός Melita TransGas Pipeline μήκους 159 χιλιομέτρων που προτείνεται να εκτείνεται από τη Delimara στη Μάλτα έως τη Gela στην Ιταλία θα μεταφέρει φυσικό αέριο, ανανεώσιμο αέριο και υδρογόνο από την Ιταλία στη Μάλτα.

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα σχέδια για έναν αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Μάλτας και της υπόλοιπης ΕΕ βρίσκονται σε εξέλιξη, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η συμπερίληψή του σε έναν κατάλογο πιθανών έργων προς χρηματοδότηση δεν είναι ακόμη βέβαιη, και ακόμη και τότε, υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν θα χρηματοδοτηθεί σύμφωνα με το Euractive.

Ο αγωγός Melita TransGas Pipeline είναι ένας αγωγός μήκους 159 χιλιομέτρων που προτείνεται να εκτείνεται από τη Delimara στη Μάλτα έως τη Gela στην Ιταλία. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο, ανανεώσιμα αέρια και υδρογόνο από την Ιταλία στη Μάλτα.

Αν και οι κανόνες της ΕΕ για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) δίνουν έμφαση στις διασυνδέσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, η Μάλτα έλαβε παρέκκλιση και το έργο συμπεριλήφθηκε στον 5ο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ το 2022 καθιστώντας το επιλέξιμο για χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η συμπερίληψη του έργου ήταν αμφιλεγόμενη, καθώς ο αγωγός θα συνδεθεί με τον ηλεκτρικό σταθμό Delimara, που ανήκει εν μέρει στον Yorgen Fenech, ο οποίος αντιμετωπίζει δίκη για τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia τον Οκτώβριο του 2017.
Τη στιγμή της δολοφονίας της, ερευνούσε καταγγελίες διαφθοράς σχετικά με τον ηλεκτρικό σταθμό και όσους εμπλέκονται στον τομέα του φυσικού αερίου της Μάλτας.

Η συμπερίληψή του έργου στην 5η λίστα PCI έγινε παρά τις εκκλήσεις της οικογένειας της Caruana Galizia και αρκετών ευρωβουλευτών και ΜΚΟ να το επανεξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τον Φεβρουάριο, η υπουργός Ενέργειας Miriam Dalli δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε έναν «αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ της Μάλτας και της υπόλοιπης ΕΕ», προσθέτοντας ότι «συνεχίζονται τα έργα για τη δεύτερη διασύνδεση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων» για τον αγωγό Melita.

Αλλά όταν έγινε ερώτηση αν το έργο θα συμπεριληφθεί στην 6η λίστα, που θα δημοσιευθεί στα τέλη Νοεμβρίου, αξιωματούχος της ΕΕ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

«Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η Μάλτα πρέπει να τερματίσει την ενεργειακή της απομόνωση μέσω της ενσωμάτωσης στο διευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου. Σε αυτή τη βάση, αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Μάλτας-Ιταλίας στον 5ο κατάλογο PCI. Ο έκτος κατάλογος είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και πρόκειται να εγκριθεί αργότερα αυτό το φθινόπωρο», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Αλλά ακόμα κι αν το έργο φτάσει στην 6η λίστα, δεν είναι εγγυημένο ότι θα λάβει χρηματοδότηση.

«Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι, ενώ η συμπερίληψη στον κατάλογο PCI καθιστά το έργο επιλέξιμο για χρηματοδότηση CEF, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση του CEF υπόκειται σε ξεχωριστή διαδικασία αίτησης που περιλαμβάνει μια ανεξάρτητη διαδικασία αξιολόγησης από εμπειρογνώμονες με συμβάσεις από τον εκτελεστικό οργανισμό CINEA σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ.

Στην ερώτηση αν έγινε έρευνα κατά την ένταξή του στην 5η λίστα και ποια ήταν τα ευρήματα, ο αξιωματούχος της ΕΕ δεν απάντησε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το έργο Μάλτα-Ιταλία έχει λάβει χρηματοδότηση από τη CEF για προπαρασκευαστικές μελέτες, αλλά δεν έχει λάβει ούτε ένα σεντ για την κατασκευή του αγωγού.

Όσον αφορά τη διαμάχη γύρω από όσους εμπλέκονται με τον αγωγό, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε: «Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, δεν πρέπει να χορηγούνται κεφάλαια σε φορείς υλοποίησης έργων, χειριστές ή επενδυτές που καταδικάζονται για απάτη, διαφθορά ή συμπεριφορά που σχετίζεται με εγκληματική οργάνωση».

Όταν πιέστηκαν, διευκρίνισαν ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε ωφελείται άμεσα ή έμμεσα από οποιοδήποτε τέτοιο αδίκημα, ή ακόμα και «πριν από μια τελεσίδικη απόφαση ή απόφαση, έχουν τεκμηριωθεί τα γεγονότα που υποστηρίζουν μια καταδίκη» ή «Τα γεγονότα δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί, όταν οι έρευνες συνεχίζονται σε εξέλιξη."

Αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της χρηματοδότησης του αγωγού, καθώς η Electrogas και ο επενδυτής που κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία της δημοσιογράφου εξακολουθεί να έχει μερίδιο. Το 2021, η υπουργός Ενέργειας Miriam Dalli είπε ότι η ρήτρα διαφθοράς δεν θα επηρεάσει την προσφορά καθώς ο αγωγός εποπτεύεται από μια κρατική εταιρεία και όχι από την Electrogas Malta. Αυτό τώρα πιστεύεται ότι δεν είναι αυστηρά αλήθεια. Η Dalli αρνήθηκε επίσης να δημοσιεύσει την πρόταση της Μάλτας για χρηματοδότηση, καθώς περιέχει «εμπορικά ευαίσθητες» πληροφορίες.

Η συμφωνία της Electrogas, την οποία χαρακτήρισε ο εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Pieter Omtzigt, επετεύχθη με τη βοήθεια του πρώην υπουργού Konrad Mizzi, του πρώην αρχηγού του προσωπικού Keith Schembri και του πρώην πρωθυπουργού Joseph Muscat.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε επίσης ότι εκτός από μια ανεξάρτητη αξιολόγηση ολόκληρου του έργου και εκείνων που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ προστατεύεται επίσης από την υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της Επιτροπής (OLAF), την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και το Ελεγκτικό Δικαστήριο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Οι Friends of the Earth Malta σχολίασαν το έργο του αγωγού νωρίτερα φέτος, δηλώνοντας ότι η επένδυση σε νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων είναι αντίθετη με τους στόχους της ΕΕ και των διεθνών εκπομπών άνθρακα. Είπαν επίσης ότι το έργο δεν θα μειώσει την ενεργειακή απομόνωση της χώρας.

Σημειώνει επίσης ότι το έργο δεν περιέχει στόχους για το πότε θα χρησιμοποιηθεί ο αγωγός για υδρογόνο, ούτε αναφέρει τι είδους υδρογόνο θα χρησιμοποιούσε.

«Το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο σε εμπορική βάση», και δεν είναι σαφές αν θα γίνει ποτέ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ