Ρωσία: Ξεκίνησε το ψηφιακό ρούβλι για τους καταναλωτές

Ρωσία: Ξεκίνησε το ψηφιακό ρούβλι για τους καταναλωτές

Η Ρωσία ξεκίνησε πιλοτικά το ψηφιακό της ρούβλι για τους καταναλωτές μετά από μια μακρά φάση δοκιμών με τις τράπεζες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να διευρύνει το πεδίο των διασυνοριακών πληρωμών της.

Η Ρωσία, όπως πολλές χώρες, έχει αναπτύξει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) - ψηφιακά μάρκες που εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες - τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να αποτρέψει τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin.

Έντεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού στην Καραϊβική και τη Νιγηρία, έχουν ήδη CBDCs, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ πολλές άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας πιλοτικές δοκιμές.

«Αναμένουμε να δοκιμάσουμε τις συναλλαγές με πραγματικούς πελάτες», δήλωσε την Τετάρτη η πρώτη υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας Όλγα Σκορομπογάτοβα.

Η πιλοτική δοκιμή θα περιλαμβάνει άνοιγμα ψηφιακών πορτοφολιών, πραγματοποίηση αγορών με ψηφιακά ρούβλια και μεταφορές μεταξύ περίπου 600 πελατών και 30 εταιρειών από 11 πόλεις.

Το σχέδιο θα επιτρέψει τελικά στη Ρωσία να αναπτύξει διασυνοριακές πληρωμές με άλλες χώρες που εκδίδουν ψηφιακά νομίσματα, είπε η Σκορομπογάτοβα.

Η Μόσχα αντιμετώπισε μια πιεστική ανάγκη να αναπτύξει την υποδομή πληρωμών της από τη στιγμή που οι ευρείες κυρώσεις της Δύσης σε αντίθεση με τις ενέργειές της στην Ουκρανία εμπόδισαν τη Ρωσία από μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Το ψηφιακό ρούβλι έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί ευρέως το 2025. Το επόμενο έτος, η κεντρική τράπεζα θα επεκτείνει τη λίστα των συμμετεχόντων, με άλλες 19 τράπεζες να επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, είπε η Σκορομπογάτοβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ