«Μέρες της Μετάνοιας»: Σε τρία κύματα η απαντητική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

«Μέρες της Μετάνοιας»: Σε τρία κύματα η απαντητική επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πριν λίγο ότι ολοκληρώθηκαν οι «στοχευμένες» επιθέσεις που εξαπέλυσε εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, προσθέτοντας ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα πλήγματα είχαν στόχο συστοιχίες πυραύλων εδάφους- αέρος και άλλα στοιχεία της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι επλήγησαν και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των πυραύλων, τους οποίους το Ιράν εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο.

Την αντιμετωπίσαμε «με επιτυχία»

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική του άμυνα εντόπισε και αντιμετώπισε μ’ επιτυχία την «επίθεση» του Ισραήλ, αν και πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν «περιορισμένες ζημιές».

Σε ανακοίνωσή της η ιρανική αντιαεροπορική άμυνα επεσήμανε ότι το Ισραήλ επιτέθηκε σε στρατιωτικά κέντρα στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Κουζεστάν και του Ιλάμ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν ότι αν «το καθεστώς του Ιράν κάνει το λάθος να ξεκινήσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης, θα αναγκαστούμε ν’ απαντήσουμε».

Το Ιράν είναι έτοιμο ν’ απαντήσει σε κάθε είδους ισραηλινή επίθεση, είχε μεταδώσει νωρίτερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Τί προηγήθηκε

Νωρίτερα, μετά τα μεσάνυχτα σήμερα Σάββατο (26/10), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί «ακριβείς επιδρομές» σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν ως απάντηση στις «συνεχείς επιθέσεις του καθεστώτος στο Ιράν εναντίον του Ισραήλ», όπως τις αποκάλεσε.

Ο Λευκός Οίκος ειδοποιήθηκε λίγο πριν το Ισραήλ πραγματοποιήσει τις αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν, επισημαίνει το Reuters, επικαλούμενο το Fox News. Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καμία ανάμειξη στη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ κατά στόχων στο Ιράν.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι κατανοεί ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί τα πλήγματα στο Ιράν ως «άσκηση αυτοάμυνας».

«Αυτοάμυνα» λένε οι ΗΠΑ

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί στοχευμένα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ως άσκηση αυτοάμυνας και ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στο CBS.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ