Ο Μάρτιος των άκρων: ποιοι θα πληρώσουν 51 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα και ποιοι 260 ευρώ

Ο Μάρτιος των άκρων: ποιοι θα πληρώσουν 51 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα και ποιοι 260 ευρώ

Ο Μάρτιος θα είναι -όσον αφορά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος- ο μήνας των μεγάλων αντιφάσεων και των… άκρων. Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από το ξέσπασμα της κρίσης ήτοι πάνω από 273 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη επιδότηση που έχει δοθεί από το ξέσπασμα της κρίσης, ο λογαριασμός του ρεύματος για τους 7 στους 10 που δεν καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες τον μήνα, θα είναι ο μικρότερος από το ξέσπασμα της κρίσης. Το νόμισμα όμως έχει και την άλλη όψη. Όσοι δεν δικαιούνται επιδότηση ή όσοι καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, θα κληθούν να πληρώσουν τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη φορά και ανά κιλοβατώρα και συνολικά για την κατανάλωση του μήνα.

 

Είναι προφανές -και θα γίνει και απολύτως σαφές μόλις εκδοθούν οι λογαριασμοί ότι η μοίρα των καταναλωτών δεν θα είναι κοινή τον Μάρτιο. Και δυστυχώς, οι… άτυχοι δεν θα είναι αυτοί που έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα αλλά και αυτοί που κλήθηκαν να ανάψουν το κλιματιστικό ή το ηλεκτρικό καλοριφέρ για να ζεσταθούν μέσα στον «Μάρτη γδάρτη» είχαν δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσουν έναν λογαριασμό ακόμη και πολλών εκατοντάδων ευρώ για μόλις έναν μήνα.

Ιδού λοιπόν πώς διαμορφώνεται το σκηνικό σε επίπεδο τιμών λιανικής:

  1. Για 300 κιλοβατώρες, η ρήτρα αναπροσαρμογής τον Μάρτιο θα φτάσει στα 81,6 ευρώ ενώ αν η εταιρεία χρεώνει 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στον λογαριασμό θα προστεθούν επιπλέον 18 ευρώ αλλά και 16,6 ευρώ για τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Σύνολο: 123,17 ευρώ για 300 κιλοβατώρες. Έτσι: αυτός που δικαιούται επιδότηση για τον Μάρτιο, (επειδή το σπίτι του είναι κύρια κατοικία) θα επιβαρυνθεί με 51,17 ευρώ ή 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ αυτός που δεν δικαιούται επιδότηση, θα επιβαρυνθεί με 123,17 ευρώ ή 41 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Μιλάμε για διαφορά της τάξεως του 141%.
  2. Για 600 κιλοβατώρες, η ρήτρα αναπροσαρμογής τον Μάρτιο θα φτάσει στα 163 ευρώ η υψηλότερη από ξέσπασμα της κρίσης. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ο λογαριασμός θα φτάσει στα 29 λεπτά γι’ αυτόν που δικαιούται επιδότηση και στα 41 λεπτά γι’ αυτόν που δεν δικαιούται. Ο δικαιούχος επιδότησης θα πληρώσει 172 ευρώ και ο μη δικαιούχος 245 ευρώ.

Υπάρχουν και εταιρείες που χρεώνουν (μετά τις όποιες εκπτώσεις) ακόμη και προς 8 ή 9 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα πληρώνουν από 185 έως και 260 ευρώ το ρεύμα του Μαρτίου αν καταναλώνουν 600 κιλοβατώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ