Πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα το «φωτοβολταϊκό στη στέγη»

 Πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα το «φωτοβολταϊκό στη στέγη»

 

Ότι ξέραμε μέχρι σήμερα για τα οικιακά φωτοβολταϊκά που μας επιτρέπουν να παράγουμε τη «δική μας ενέργεια» και να ξεφουσκώνουμε με άνεση τους λογαριασμούς του ρεύματος θα πρέπει να το ξεχάσουμε. Το νέο σύστημα με την κωδική ονομασία «net billing» φέρνει τα πάνω κάτω.

Τι ξέραμε μέχρι τώρα; Ότι το φωτοβολταϊκό μας θα παράγει μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είτε θα καταναλώνεται την στιγμή που θα παράγεται, είτε θα «ταϊζει» μια μπαταρία για να χρησιμοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο, είτε θα διοχετεύεται στο δίκτυο επίσης για να συμψηφιστεί με την ενέργεια που καταναλώνουμε όταν δεν θα υπάρχει παραγωγή από τον ήλιο. Αυτό το σύστημα που ουσιαστικά αξιοποιούσε το δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας ως μια τεράστια «μπαταρία» δεν υφίσταται πλέον. Όποιος βάλει φωτοβολταϊκό από εδώ και στο εξής στο σπίτι του, θα πρέπει να γνωρίζει τους τρεις τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιείται η ενέργεια που παράγει (σύστημα net billing)

  1. H ενέργεια καταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται. Αυτό είναι και το καλύτερο σενάριο για το νοικοκυριό καθώς η ανάγκη για ενέργεια καλύπτεται με μηδενικό κόστος (ούτε χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ κλπ ούτε τίποα)
  2. Η ενέργεια διοχετεύεται για να γεμίσει την μπαταρία που εγκαθίσταται μαζί με το φωτοβολταϊκό. Ενέργεια που καταναλώνεται από την μπαταρία επίσης έχει μηδενικό κόστος γι’ αυτό και στο σύστημα net billing, η τοποθέτηση της μπαταρίας παίζει πλέον πολύ σημαντικότερο ρόλο σε σχέση με το σύστημα που υπήρχε μέχρι σήμερα.
  3. Η ενέργεια «περισσεύει» και αποστέλλεται στο δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση ο καταναλωτής εισπράττει ένα ποσό στον λογαριασμό του το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της ποσότητας που αποστέλλεται επί της τιμής που έχει η κιλοβατώρα κατά τη στιγμή της παραγωγής.

Και αν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει την ποσότητα που απαιτείται; Τότε ο καταναλωτής θα αγοράζει κανονικά την ενέργεια που χρειάζεται από τον πάροχο και θα πληρώνει με βάση την τιμή λιανικής. Εννοείται ότι η τιμή αυτή θα είναι υψηλότερη από την τιμή στην οποία θα πουλάει την παραγώμενη ενέργεια από το φωτοβολταϊκό. Γι’ αυτό, από εδώ και στο εξής, όλο το βάρος για όσους θέλουν να βάλουν δικό τους φωτοβολταϊκό θα πρέπει να πέφτει στον σωστό σχεδιασμό. Η παραγωγική δυνατότητα αλλά και η δυνατότητα αποθήκευσης να είναι τέτοια ώστε να περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάγκη «αγοράς» ενέργειας από το δίκτυο.

Το καλό του νέου συστήματος (που δεν υπήρχε με το προηγούμενο) είναι ότι το φωτοβολταΪκό μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα ακίνητο «Α» αλλά να συμψηφίζει με τον λογαριασμό ρεύματος ενός ακινήτου «Β». Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση και σε πολυκατοικίες καθώς πλέον θα απαιτείται η έγκριση από το 51% των ιδιοκτητών και όχι από το 100%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ