Πώς θα κρατήσετε την τιμή της κιλοβατώρας στα 10 λεπτά
Φοβίζουν οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμη και αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αυξήσεις έως και 25% τον Ιούλιο από τη μια στιγμή στην άλλη, γεγονός ότι είναι ότι ο λογαριασμός του ρεύματος θα έρθει φουσκωμένος. Πώς μπορούμε να «αμυνθούμε» στις νέες ανατιμήσεις; Γεγονός είναι ότι υπάρχει τρόπος αλλά απαιτείται εγρήγορση. Ιδού οι απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών.
Θα ακριβύνουν τον Ιούλιο τα πράσινα τιμολόγια και πόσο;
O μέσος όρος της τιμής χονδρικής για τον μήνα Ιούνιο έχει ανέβει πλέον περίπου στα 101,26 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το διάστημα 1 έως 27 Ιουνίου κάτι που σημαίνει ότι παρατηρείται αύξηση της τάξεως του 26,5% συγκριτικά με την τιμή χονδρικής του Μαίου (περίπου 80 ευρώ). Ωστόσο, είναι έτσι φτιαγμένος ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των τιμολογίων λιανικής για να πράσινα τιμολόγια που δεν «βγάζουν» αντίστοιχες αυξήσεις. Για παράδειγμα πάροχος που πωλούσε τον Ιούνιο την κιλοβατώρα προς 11,9 λεπτά, θα ανεβάσει την τιμή στα 13 λεπτά δηλαδή περίπου κατά 9% αν δεν αλλάξει τίποτα στην εκπτωτική του πολιτική. Άλλος πάροχος που εφάρμοζε τιμή 16,3 λεπτά, θα φτάσει (χωρίς αλλαγή) στα 18,77 λεπτά με την ανατίμηση να φτάνει στο 15%. Άρα, πρώτον περιμένουμε ότι οι ανατιμήσεις στην λιανική θα είναι σαφώς μικρότερες σε ποσοστιαία βάση από τις αντίστοιχες στην χονδρική και ότι θα υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από πάροχο σε πάροχο.
Μπορούν οι πάροχοι να απορροφήσουν τις νέες αυξήσεις στην χονδρική;
Θα φανεί μέσα στο Σαββατοκύριακο οπότε και θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια λιανικής. Τα βλέμματα θα είναι για ακόμη έναν μήνα στραμμένα στον βασικό πάροχο ο οποίος και για τον Ιούνιο απορρόφησε το μεγαλύτερο κομμάτι των αυξήσεων στα πράσινα τιμολόγια ανεβάζοντας το ποσοστό έκπτωσης στο 38%. Αν διατηρήσει αυτή την έκπτωση, θα παραμείνει ο φθηνότερος «παίκτης» στην αγορά. Από εκεί και πέρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι καθώς ήδη από τον Ιούνιο έχει ανοίξει πολύ η ψαλίδα στα πράσινα τιμολόγια με τον φθηνότερο να πουλάει 12 λεπτά και τον ακριβότερο σχεδόν 19 λεπτά. Περιμένουμε ότι κάποιοι πάροχοι θα αυξήσουν τα ποσοστά έκπτωσης για τον Ιούλιο όμως η τάση των τιμών θα είναι ανοδική. Στα πράσινα τιμολόγια δύσκολα θα δούμε τιμή χαμηλότερη από τα 13 λεπτά. Ίσως «μαζευτεί» το άνω όριο από όσους παίκτες φοβηθούν ότι θα χάσουν μερίδιο.
Θα συνεχιστεί η άνοδος των τιμών χονδρικής;
Θεωρείται πιθανό διότι όσο ανεβαίνει η ζήτηση για ενέργεια τόσο ανεβαίνουν και οι τιμές. Για παράδειγμα, ρόλο τις τελευταίες ημέρες έχει παίξει το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα Βαλκάνια και ειδικά την Βουλγαρία. Εξάγουμε σημαντικές ποσότητες ενέργειας και αυτό ανεβάζει τις τιμές καθώς εκτός από την εσωτερική ζήτηση μπαίνει στο παιχνίδι και η εισαγόμενη. Λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ειδικά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι πιθανή η διατήρηση της ανοδικής πορείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και νέες ανατιμήσεις και στην λιανική.
Μπορεί το κράτος να παρέμβει για τη συγκράτηση των τιμών;
Θεωρητικά ναι. Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αφήνει το περιθώριο επαναφοράς ενός μηχανισμού στήριξης αν ανέβουν πολύ οι τιμές. Ωστόσο, μένει να φανεί από ποια όρια και πάνω θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός. Εκτιμάται ότι όσο ο καταναλωτής μπορεί να βρει τιμές κάτω από 14-15 λεπτά ανά κιλοβατώρα είτε με τα πράσινα, είτε με τα κίτρινα είτε και με τα μπλε τιμολόγια, δεν θα ενεργοποιηθεί κανένας μηχανισμός στήριξης. Αν δε ξεφύγουμε από το καλοκαίρι με συγκράτηση των τιμών στα επίπεδα που προαναφέρθηκαν, από το φθινόπωρο μπορεί να υπάρξει και αποκλιμάκωση των τιμών σε επίπεδο χονδρικής καθώς θα υποχωρήσουν οι θερμοκρασίες και η ζήτηση.
Αξίζει η στροφή στα μπλε τιμολόγια;
Παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες έχουν ανακοινώσει δελεαστικές τιμές για τα σταθερά τιμολόγια, δεν υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Γεγονός είναι πάντως ότι το μπλε τιμολόγιο αυτή την στιγμή προσφέρει «κλειδωμα» σε επίπεδα τιμών κάτω από τα 13 λεπτά (σ.σ κάποιοι πάροχοι δίνουν και 10-11 λεπτά). Είναι μια ασφαλής επιλογή για όσους έχουν μεγάλες καταναλώσεις καθώς ο κίνδυνος του να διατηρηθεί η τιμή πάνω από αυτά τα επίπεδα το επόμενο χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερος από το ενδεχόμενο να υποχωρήσει η τιμή λιανικής κάτω από τα 10 λεπτά.