Crash test θέρμανσης σε συνθήκες πολέμου: Τι συμφέρει και πότε

Crash test θέρμανσης σε συνθήκες πολέμου: Τι συμφέρει και πότε

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών συζητούν από τώρα για το πώς θα καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του επόμενου χειμώνα. Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει βέβαια και στο τελευταίο νοικοκυριό της ελληνικής επικράτειας. Θα βάλει λίγο πετρέλαιο στη δεξαμενή για τα πρώτα κρύα του επόμενου φθινοπώρου; Θα δρομολογήσει κάποια επένδυση για να κατεβάσει το δυσβάστακτο κόστος ή θα τα αφήσει όλα στην τύχη τους ποντάροντας στο ότι ο εφιάλτης των εκρηκτικών τιμών ενέργειας κάποια στιγμή θα τελειώσει;

Η λήψη της τελικής απόφασης προϋποθέτει την σωστή καταγραφή των δεδομένων. Προφανώς τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχουν όμως και «σταθερές» οι οποίες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη ώστε να αποφευχθεί ο «εκτροχιασμός» του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Ποια είναι τα δεδομένα που πρέπει να ληφθούν υπόψη;

  1. Η πιο σημαντική κίνηση είναι να μονωθεί σωστά το σπίτι. Διότι αυτό εξασφαλίζει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ακόμη και πάνω από 70%. Καμία άλλη επένδυση που θα αποσκοπεί στο να βρεθεί φθηνότερη πηγή ενέργειας δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει τέτοια οικονομία.
  2. Το πετρέλαιο θέρμανσης ξαναέγινε ακριβότερη λύση θέρμανσης από το φυσικό αέριο. Και είναι σαφές ότι όποιες και αν είναι οι εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητες να στηριχτούν όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, είναι πολύ περισσότερες. Φάνηκε και φέτος. Η τιμή του φυσικού αερίου επιδοτείται με 40 ευρώ τον μήνα ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν υπάρχει καμία απολύτως επιδότηση. Άρα, ναι μεν το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να γίνει φθηνότερο από τα εξωφρενικά επίπεδα του 1,6-1,7 ευρώ που είδαμε φέτος όμως πολύ δύσκολα θα το δούμε να γίνεται φθηνότερο από το φυσικό αέριο ειδικά που για περιβαλλοντικούς λόγους η κυβέρνηση θέλει να «σβήσει» όλους τους καυστήρες πετρελαίου.
  3. Οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης (ηλεκτρικά καλοριφέρ, σόμπες αλογόνου κλπ ακόμη και οι θερμοσυσσωρευτές καθώς αποδείχθηκε ότι το «νυχτερινό» τιμολόγιο δεν προστατεύει από την ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι οι πλέον ασύμφορες λύσεις όπως και αν εξελιχθεί στο μέλλον η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κατανάλωση που κάνουν σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ μεγάλη ενώ κρατική επιδότηση δεν δίνεται καθώς επιδοτείται η κιλοβατώρα μέχρι ένα όριο. Άρα, όσοι θέλουν να χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση πρέπει να στραφούν σε κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας καθώς διαφορετικά κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν υπέρμετρα.

Ιδού και η νέα πραγματικότητα της θέρμανσης με αριθμούς. Αφορούν σε ένα νοικοκυριό 100 τετραγωνικών μέτρων. Η σύγκριση γίνεται για ένα ακίνητο που έχει μονωθεί σωστά και ένα ακίνητο που δεν έχει σωστή μόνωση.

  1. Το διαμέρισμα δεν έχει μονωθεί σωστά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περίπου 14.500 κιλοβατώρες για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης. Αυτές κοστίζουν:
    1. 2030 ευρώ με το πετρέλαιο θέρμανσης και με τιμή ανά λίτρο στα 1,5 ευρώ
    2. 4350 ευρώ με τις απλές συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν με ρεύμα και υπό την προϋπόθεση ότι η τελική τιμή μιας κιλοβατώρας φτάνει στα 0,3 ευρώ (σ.σ πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα κόστη: η ρήτρα αναπροσαρμογής, η τιμή της εταιρείας ρεύματος, οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και φυσικά ο ΦΠΑ).
    3. 2175 ευρώ αν χρησιμοποιηθούν τα κλιματιστικά
    4. 1087 ευρώ αν γίνει εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.
    5. 1740 ευρώ με το φυσικό αέριο και με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,12 ευρώ (σ.σ με την επιδότηση μπορεί να πέσει και χαμηλότερα).

Ας δούμε τώρα τα ίδια ποσά για το ίδιο διαμέρισμα όταν έχει γίνει η απαιτούμενη μόνωση οπότε οι ανάγκες πέφτουν στις 5500 κιλοβατώρες.

  1. 770 ευρώ με το πετρέλαιο θέρμανσης και με τιμή ανά λίτρο στα 1,5 ευρώ
  2. 1650 ευρώ με τις απλές συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν με ρεύμα και υπό την προϋπόθεση ότι η τελική τιμή μιας κιλοβατώρας φτάνει στα 0,3 ευρώ (σ.σ πρέπει να συμπεριληφθούν όλα τα κόστη: η ρήτρα αναπροσαρμογής, η τιμή της εταιρείας ρεύματος, οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και φυσικά ο ΦΠΑ).
  3. 825 ευρώ αν χρησιμοποιηθούν τα κλιματιστικά
  4. 412,5 ευρώ αν γίνει εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.
  5. 660 ευρώ με το φυσικό αέριο και με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,12 ευρώ (σ.σ με την επιδότηση μπορεί να πέσει και χαμηλότερα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ