Ανοίγουν τη Δευτέρα βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια - Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00 - 05:00

Όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το "click away" και τις εκκλησίες - Κλειστά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

Ανοίγουν τη Δευτέρα βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια - Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας 22:00 - 05:00

Την επαναλειτουργία  των κομμωτηρίων μόνο με ραντεβού και των βιβλιοπωλείων  από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί ως τις 9 το βράδυ ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Για το σύνολο του λιανεμπορίου επιτρέπεται, από τις 13 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου η δυνατότητα προσέλευσης των καταναλωτών για παραλαβή της παραγγελίας τους από το κατάστημα.

Είναι μια συγκλονιστικά δύσκολη στιγμή για όλους, ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Οι εταιρίες ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους και για τον λόγο αυτό δίνεται στις εμπορικές επιχειρήσεις μία διέξοδος ώστε να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών τους, τόνισε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως μετά την παραγγελία μέσω διαδικτύου, ο πελάτης θα παραλαμβάνει τα προϊόντα σε χώρο έξω από το κατάστημα (διαδικασία γνωστή ως Click & Collect). Ο πελάτης θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να επιδείξει αποδεικτικό της παραγγελίας του ενώ η μετάβαση στο κατάστημα θα γίνεται με τη χρήση του κωδικού "2" σε SMS στο 13033. Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται έως και 9 άτομα με την ελάχιστη απόσταση στα δύο μέτρα. Για επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη, το πρόστιμο θα κυμαίνεται από 2.000 ως 50.000 ευρώ ενώ θα επιβάλλεται και κλείσιμο της ημέρας από 15 έως και 90 ημέρες, ανέφερε o υπουργός, προσθέτοντας πως σε περίπτωση καταστρατήγησης και παραβίασης των μέτρων θα ανασταλεί το μέτρο του "click away".

Μόνο οι επαγγελματίες που σχετίζονται με οικοδομικές δραστηριότητες θα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος και να αγοράζουν με τιμολόγιο, ανέφερε ο Αδ. Γεωργιάδης. «Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως τα σουπερμάρκετ μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Για τις εκκλησίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωσε πως θα επιτραπεί η λειτουργία τους μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων με παρουσία μόνο εννέα ατόμων σε εκκλησίες και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτούς χώρους ο αγιασμός των υδάτων. Για όσους έρχονται από το εξωτερικό η κυβέρνηση μειώνει σε τρεις, από δέκα που είχε αρχικά ανακοινώσει, το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας.

Δεν μπορούμε να πάμε σε επανεκκίνηση με τον τρόπο και τον χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Καταστάσεις συνωστισμού όπως αυτές σε Βρετανία και Γαλλία χτυπούν καμπανάκι κινδύνου, ανέφερε ο Στ. Πέτσας. Πρόσθεσε πως η μείωση των κρουσμάτων και η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ δεν προχωρά στον επιθυμητό βαθμό «με ευθύνη όλων μας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Ανέφερε επίσης πως ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική κατάσταση σε Πιερία, Κιλκίς, Δράμα, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Φλώρινα και Δυτική Αττική.

Νωρίτερα το fpress.gr ανέφερε:

Οι αγορές από επαγγελματίες με τιμολόγιο θα συνεχιστούν ωστόσο οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί για να μην υπάρξει καταστρατήγηση. Καταστήματα που θα εντοπιστούν να πωλούν σε «επαγγελματίες» που δεν αποδεικνύουν την ιδιότητά τους (σ.σ είτε με το χαρτί του μητρώου της εφορίας από το οποίο θα πρέπει να προκύπτει ότι η επιχείρηση είναι ενεργή είτε με το χαρτί από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τις μετακινήσεις επαγγελματιών) θα πληρώνουν 5000 ευρώ πρόστιμο ενώ θα κατεβάζουν ρολά για 10 ημέρες.

Τα μέτρα θα είναι κοινά για όλη την ελληνική επικράτεια και δεν θα υπάρξει διαχωρισμός σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Όποιος λιανέμπορος μπορεί να προσφέρει υπηρεσία click away θα λειτουργήσει κανονικά. Το να χωριστεί η Ελλάδα σε ζώνες, ήταν μία από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, η οποία δεν φαίνεται να προκρίνεται, με την επιλογή να είναι οριζόντιες και καθολικές αποφάσεις για όλη την χώρα.

Τέλος ξεχωριστή κατηγορία αποτελεί η Εκκλησία. Η λύση που προκρίνεται είναι συμβολική με άνοιγμα μόνο και τα Χριστούγεννα και των Φώτων τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Πέραν των δύο εορτών οι Εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές όπως το προηγούμενο διάστημα καθώς όπως αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα όπου νόσησαν πλήθος ιεραρχών, μπορεί να αποτελέσουν εστία μετάδοσης του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ