Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στα επιδόματα τέκνων και ανεργίας

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στα επιδόματα τέκνων και ανεργίας

Μικρό καλάθι θα πρέπει να κρατήσουν οι δικαιούχοι των επιδομάτων ανεργίας και τέκνων μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «εξορθολογισμό» της επιδοματικής πολιτικής. Δεν επελέγη τυχαία η συγκεκριμένη λέξη από τον υπουργό Οικονομικών. Εξορθολογισμός σημαίνει ότι κάποιοι που λαμβάνουν σήμερα τα επιδόματα θα πάψουν να τα εισπράττουν ενώ αντίστοιχα κάποιοι άλλοι θα βρεθούν να εισπράττουν περισσότερα. Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι ο τελικός λογαριασμός για το δημόσιο να είναι μηδενικός ή ελάχιστα αρνητικός.

Στο επίδομα ανεργίας, έχουν ήδη κλειδώσει οι εξής αλλαγές:

  1. Το επίδομα θα είναι συνδεδεμένο όχι με τον κατώτατο μισθό αλλά με τον μισθό του ίδιου του εργαζόμενου. Αυτό για να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα δεδομένου ότι το επίδομα ανεργίας στηρίζεται στις εισφορές που πληρώνει ο ίδιος ο εργαζόμενος.
  2. Η επιδότηση θα είναι εμπροσθοβαρής και θα βαίνει μειούμενη. Άλλο το ποσοστό υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας στο 1ο τρίμηνο μετά την απόλυση (εξετάζεται να φτάνει και στο 70% του μέσου μισθού) άλλο στο 2ο τρίμηνο και άλλο μετά το α’ εξάμηνο
  3. Θα εφαρμοστεί πιο αυστηρά η πρόβλεψη για άμεση εξεύρεση εργασίας μετά την απόλυση. Η ΔΥΠΑ θα αναλαμβάνει να προτείνει τρεις διαφορετικές θέσεις εργασίας στον απολυμένο και επιδοτούμενο και αν υπάρξουν τρεις αρνήσεις η επιδότηση ανεργίας θα διακόπτεται.

Να το δούμε με αριθμούς. Χάνει τη δουλειά του εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1800 ευρώ. Το επίδομα ανεργίας για το πρώτο τρίμηνο μετά την απόλυσή του θα είναι 1200 ευρώ (σ.σ αυτό εξετάζεται να είναι και το ανώτατο όριο επιδότησης) και όχι 507 ευρώ που θα έπαιρνε με το σημερινό σύστημα. Αντίθετα, ο απολυμένος με τον μισθό μερικής απασχόλησης των 600 ευρώ θα λαμβάνει 420 ευρώ δηλαδή λιγότερα από ότι σήμερα. Επίσης, ο στόχος είναι οι επιδοτούμενοι να πάψουν να λαμβάνουν το επίδομα για 12 ολόκληρους μήνες καθώς θα πέσει βάρος στην επιστροφή τους στην αγορά εργασίας.

Στο μικροσκόπιο έχει μπει και επιδότηση της εποχικής απασχόλησης καθώς κεντρικός στόχος είναι να δημιουργούνται κίνητρα για εργασία καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι να επιδοτείται η παραμονή εκτός αγοράς εργασίας.

Tο νέο επίδομα τέκνων

Το επίδομα τέκνων παραμένει αμετάβλητο εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχει χάσει σημαντικό μέρος της αξίας του λόγω πληθωρισμού. Επίσης, χρόνο με τον χρόνο μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων και λόγω της ονομαστικής αύξησης των εισοδημάτων και λόγω του νέου τρόπου φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων (σ.σ ο τελευταίος αυτός παράγοντας θα αποτυπωθεί μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων). Στα συναρμόδια υπουργεία, σκέφτονται την σημαντική αύξηση του επιδόματος ακριβώς για να ενισχυθούν οι οικογένειες με παιδιά οι οποίες έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τα εισοδηματικά κριτήρια δεν αναμένεται να αλλάξουν έτσι το αν θα λαμβάνετε επίδομα ή όχι μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ