Φθηνό μου πετρέλαιο (θέρμανσης) και μετά τις 30 Απριλίου (Update)

Σχέδιο για παράταση στην περίοδο πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με τον χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης - Μέχρι τις 15 Μαίου η παράταση ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Φθηνό μου πετρέλαιο (θέρμανσης) και μετά τις 30 Απριλίου (Update)

Τροπολογία win-win αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Θα προβλέπει την παράταση στην περίοδο πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με τον χαμηλό ειδικό φόρο κατανάλωσης τουλάχιστον έως τις 10 Μαίου. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, οι βενζινοπώλες να πουλήσουν μερικές ποσότητες (διότι οι πωλήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης έχουν καταρρεύσει) και το δημόσιο να εισπράξει φόρους από ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ. Όπως έκανε γνωστό το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η περίοδος διανομής του πετρελαίου θέρμανσης θα παραταθεί μέχρι τις 15 Μαίου. 

Στις 30 Απριλίου, ουσιαστικά τελειώνει η περίοδος πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι αντί να επιβάλλεται ειδικός φόρος 0,28 ευρώ ανά λίτρο που ισχύει για την περίοδο από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Απριλίου, επιβάλλεται ο ίδιος φόρος που ισχύει και για το πετρέλαιο κίνησης. Το σημερινό δελτίο τιμών αποτυπώνει νέο χαμηλό πολλών ετών στην τιμή χονδρικής κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης σε τιμή πολύ χαμηλότερη από τα 0,8 ευρώ (σ.σ υπάρχουν τιμές ακόμη και 0,75 ευρώ). Σε σχέση με τα 1,07 ευρώ που ήταν η μέση πανελλαδική τιμή στο τέλος του 2019, η διαφορά είναι τεράστιο και το όφελος για μια παραγγελία 1000 λίτρων ξεπερνά τα 310 ευρώ.

Πάντως, οι καταναλωτές θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο πότε θα κάνουν την παραγγελία τους. Οι τιμές χονδρικής που ισχύουν σήμερα, έχουν υποχωρήσει σε νέο χαμηλό πολλών ετών. Συγκεκριμένα, στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα λίτρο (μαζί με τον ειδικό φόρο αλλά χωρίς τον ΦΠΑ) κοστίζει 0,44733 ευρώ όταν στις 14 Απριλίου κόστιζε 0,51665 ευρώ. Δηλαδή μέσα σε 10 ημέρες έχουν υποχώρηση άνω του 14%. Αυτό σημαίνει ότι η λιανική αυτή τη στιγμή, μπορεί να βγει ακόμη και στα 0,75 ευρώ. Ωστόσο, ήδη τα τελευταία 24ωρα η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει οπότε δεν είναι σίγουρο για πόσα 24ωρα θα διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα σε ποια τιμή θα πουληθεί το πετρέλαιο θέρμανσης από το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ