Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος “Εργάνη” που μετρά τις ροές τις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αποτέλεσαν τον Ιούλιο του 2015 μόλις το 46% του συνόλου των προσλήψεων (έναντι του 52% που ήταν τον Ιούλιο του 2014), δίνοντας την πρώτη θέση στις προσλήψεις μερικής και, προπαντός στις προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Την ίδια περίοδο, εξάλλου, οι απολύσεις ήταν κατά 16.658 περισσότερες από τις προσλήψεις, σύμφωνα με το capital.gr.
Όπως σωστά σημειώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) το οποίο δημοσιεύτηκε χθες, “παραμένει αθροιστικά το κενό των 58000 προσλήψεων μόνιμης απασχόλησης που δεν έγιναν τον Ιούλιο και που δεν καλύφτηκαν τον Αύγουστο”.
Μια προσεκτική ματιά στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” δείχνει πως:
· Μεταξύ Ιουνίου – Ιουλίου 2015 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης μειώθηκαν κατά… 65.667 (-73%). Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έπεσαν στις 23.127 τον Ιούλιο του 2015 από τις 88.794 που έγιναν ένα μήνα μόλις πριν.
· Αντίθετα τον Ιούλιο του 2014 μειώθηκαν μόλις κατά 8.323 (-9,8%) σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014 (75.825 έναντι 84.148).
· Εξάλλου τον Ιούλιο – Ιούνιο του 2013 και μείωση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης έφτασε τις 5871 (-9,5%), μιας και από τις 61241 έπεσαν στις 55370.
Αν ο αριθμός των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης, στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2015, υποχωρούσε με τον ίδιο ρυθμό που μειώθηκε το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και 2013 (μεταξύ 9,8% και 9,5%), τότε θα έπρεπε να είχαν μειωθεί τον Ιούλιο του 2015 στις 80.092 και όχι στις 23.127.
Η διαφορά μεταξύ των προσλήψεων που θα έπρεπε –με βάση τις παραδοσιακές τάσεις στην αγορά εργασίας- να γίνουν τον περασμένο Ιούλιο (80.092) και των προσλήψεων που έγιναν (23127) υπάρχει μία απόκλιση κοντά 57.000 -58.000.
Θερινή επέλαση της εκ περιτροπής απασχόλησης
Το “κενό” αυτό στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης που εμφανίστηκε τον Ιούλιο του 2015 πράγματι δεν καλύφτηκε τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2015, όπου οι προσλήψεις με τη συγκεκριμένη κατηγορία συμβάσεων κινήθηκαν πάνω – κάτω στο ίδιο με επίπεδο με πέρσι (57.017 έναντι 52.542).
Το “κενό” προσλήψεων πλήρους απασχόλησης του περασμένου Ιουλίου δεν καλύφτηκε από μαζικές προσλήψεις μερικής απασχόλησης, αλλά από μαζικές προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης εκτινάχτηκαν από τις 27.906 τον Ιούνιο του 2015 στις 67.714 τον Ιούλιο του 2015 (39808 ή 58%).
Αντίθετα στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου 2014, οι προσλήψεις εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν μόλις κατά 1995 ή 8%. Το Ιούνιο – Ιούλιο του 2013 αυξήθηκαν κατά 7763 ή 20%.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.




















