Ο ΑΗΣ Φλώρινας στις εκποιούμενες μονάδες της ΔΕΗ

Ο ΑΗΣ Φλώρινας στις εκποιούμενες μονάδες της ΔΕΗ

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί τελικά στο "πακέτο" και ο σταθμός του Αμύνταιου, παρά τη ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της Φλώρινας, που περιλαμβάνει την υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα και την άδεια για κατασκευή δεύτερης θα περιλαμβάνεται στο "καλάθι" των μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση προκειμένου να περιοριστεί κατά 40% η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο να περιληφθεί τελικά στο "πακέτο" και ο σταθμός του Αμύνταιου, παρά τη ζημιά που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο αλλά και την παλαιότητα των μονάδων που επιβάλει περιβαλοντικές επενδύσεις προκειμένουνα συνεχίσουν να λειτουργούν σε βάθος χρόνου.

Αυτό ανέφερε χθες υψηλόβαθμος παράγοντας της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ως προς το "καλάθι" των μονάδων που θα πουληθούν έχει κλείσει κατά 70%, δεν έχει επέλθει όμως ακόμη οριστική συμφωνία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος από ευρωπαϊκής πλευράς είναι να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα θα επιτύχει, θα υπάρξει δηλαδή ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για την αγορά των μονάδων που θα προσφερθούν προς πώληση. Επ' αυτού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης προειδοποίησε χθες μιλώντας στο συνέδριο του Economist ότι Ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τεθούν εμπόδια στην πώληση μονάδων σε εταιρίες από την Κίνα, την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ.

Η ίδια πηγή τόνιζε πάντως ότι η παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για δημιουργία θυγατρικής στην οποία θα "εισφερθεί" πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 7% της αγοράς (περίπου 500.000 πελάτες) και θα πουληθεί σε τρίτους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να "ανοίξει" η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η πρόταση είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα τύχει της έγκρισης των εταίρων, όπως επίσης επενδυτικό ενδιαφέρον και ικανός αριθμός πελατών που θα δεχθεί να μετακινηθεί από τη ΔΕΗ σε τρίτο προμηθευτή. Οι πελάτες που θα μεταφερθούν - εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση - θα ενημερωθούν επίσημα με επιστολή από τη ΔΕΗ, θα έχουν ως κίνητρο χαμηλότερη τιμή ρεύματος αλλά και χρονική προθεσμία για να δηλώσουν αν θέλουν να παραμείνουν στη ΔΕΗ. Από πλευράς ΔΕΗ δεν αποκλείεται εξάλλου η μειοψηφική συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα, εφόσον το ζητήσει η αγορά.

Μ. Παναγιωτάκης: Ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής διασύνδεσης με Ιταλία και Τουρκία

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι εντελώς απρόθυμες να επενδύσουν σε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και αν δεν έρθουν επιχειρήσεις από την Κίνα, την Ιαπωνία ενδεχομένως και τις ΗΠΑ, θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Αυτό εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την επιχειρηματική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρασίας και Κίνας, αναφερόμενος στη διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που επιβάλλεται σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Με αφορμή τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να καθοριστεί το χαρτοφυλάκιο των μονάδων που θα τεθεί προς πώληση, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει το ευρωπαϊκό δίκαιο να χρησιμοποιείται ως μοχλός για την παρεμπόδιση κινεζικών επενδύσεων.
Αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις που είναι υπό συζήτηση στην περιοχή, τόνισε ότι αυτές θα παράσχουν ευκαιρίες για πρόσβαση σε φθηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Παναγιωτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης των διασυνδέσεών μας ανατολικά (Τουρκία), και δυτικά (Ιταλία), με τις οποίες -όπως είπε- θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη για όλες τις πλευρές. «Ειδικότερα η διασύνδεση με την Τουρκία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση ευκαιριών, όπως φθηνή προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας από άλλες χώρες (π.χ. Ιράν, με το φυσικό αέριο, ή Γεωργία με τους υδατικούς πόρους)», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ.
Παράλληλα, τόνισε ότι η διασύνδεση με Κύπρο και Ισραήλ μέσω του καλωδίου Eurasia Interconnector θα δώσει τη δυνατότητα στο Ισραήλ να έχει πρόσβαση στις αγορές και θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού και ηλεκτρικού κόμβου.
Σχετικά με τις διασυνδέσεις των νησιών σημείωσε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, το κόστος των οποίων πληρώνουν τόσο οι καταναλωτές όσο και η ίδια η ΔΕΗ.
Στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της State Grid (στρατηγικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ από τον περασμένο Ιούνιο), Shirong Lyu, επισήμανε ότι η στρατηγική της εταιρείας αποβλέπει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής ενώ περιλαμβάνει και τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο. «Σε συνεργασία με τους άλλους μετόχους κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες ώστε να καταστήσουμε το ελληνικό δίκτυο αποτελεσματικό προς όφελος της ανάπτυξης», ανέφερε το στέλεχος της κινεζικής εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ