«Κοσμοσυρροή» επενδυτών για την ΔΕΗ
Ποιοι «φλερτάρουν» τις λιγνιτικές μονάδες
Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Τσέχοι, Κινέζοι αλλά και Ιάπωνες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην ΔΕΗ και να αγοράσουν λιγνιτικές μονάδες. Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι πιέσεις από τους θεσμούς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την «εδώ και τώρα» πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Οι Ιάπωνες έχουν ήδη εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους λιγνίτες της ΔΕΗ από το 2015 με τη συμμετοχή της στην κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα στα Βαλκάνια, της Μονάδας 5 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας. Ο όμιλος Hitachi και η ΤΕΡΝΑ έχουν αναλάβει να ολοκληρώσουν μέχρι το 2020 ένα έργο το οποίο θα κοστίσει πάνω από 1,3 δις ευρώ και η ιαπωνική αυτή συμμετοχή αποτελεί μια από τις ελάχιστες επενδύσεις στην Ελλάδα από την πλευρά της χώρας του «Ανατέλλοντος Ηλίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον προς το υπουργείο από ιαπωνικό όμιλο και δεδομένου ότι οι ιαπωνικές κρούσεις στον ενεργειακό τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι «μετρημένες στα δάχτυλα», το ιαπωνικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τη ΔΕΗ αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς προέρχεται από μάλλον πολύ επιλεκτικούς και «δύσκολους» επενδυτές.
Οι κινεζικές CMEC και State Grid, η ιταλική Edison, η γερμανική RWE, η γαλλική EDF και η τσεχική CEZ έχουν κατά καιρούς εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στη ΔΕH.
Η State Grid έχει ήδη ένα είδος «σχέσης» με τη ΔΕΗ καθώς εξαγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ, η CMEC συνεργάζεται για την κατασκευή της μονάδας στη Φλώρινα, ενώ η γερμανική RWE είχε συνεργαστεί με τη ΔΕΗ για το project κατασκευής μονάδας στο Δυρράχιο στην Αλβανία. Όσον αφορά στη γαλλική EDF, αυτή φαίνεται να προτιμά την «κερκίδα» σε μια ενδεχόμενη διεκδίκηση μονάδων το φθινόπωρο όπως διαφάνηκε και από την απουσία της από τη γαλλική αποστολή στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό.