Πράσινες βιομηχανίες προς ΕΕ: Εξασφαλίστε πρόσβαση σε δημόσια χρηαμτοδότηση

Πράσινες βιομηχανίες προς ΕΕ: Εξασφαλίστε πρόσβαση σε δημόσια χρηαμτοδότηση


Η εστίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να είναι στη βιομηχανική πολιτική για την ενίσχυση του τομέα καθαρής τεχνολογίας και των προμηθευτών του ανέφερε κοινή επιστολή των ευρωπαϊκών ενώσεων

 

Οι βιομηχανίες πράσινης τεχνολογίας και οι προμηθευτές υλικών της Ευρώπης προέτρεψαν τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν για μια σύνοδο κορυφής την Πέμπτη να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την εγκατάλειψη του μπλοκ από τον παγκόσμιο αγώνα καθαρής τεχνολογίας έναντι των ανταγωνιστών της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκρίνει νομοθεσία που θα θέτει στόχους για τις εταιρείες που εδρεύουν στην ΕΕ να καλύψουν τουλάχιστον το 40% των ετήσιων αναγκών της ΕΕ για ανάπτυξη ηλιακής, αιολικής και άλλων τεχνολογιών μηδενικων εκπομπών έως το 2030.
Το μπλοκ θα θέσει επίσης στόχους για την αύξηση της εγχώριας προσφοράς και επεξεργασίας κρίσιμων ορυκτών.

Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών ενώσεων που εκπροσωπούν τους κλάδους ηλιακής ενέργειας, αιολικής ενέργειας, υδρογόνου, μπαταριών, χημικών προϊόντων και μετάλλων ανέφεραν σε επιστολή τους ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο αποτύπωμα στους περισσότερους τομείς καθαρής τεχνολογίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει ένα αποφασιστικό βήμα με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).

Ωστόσο, η επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ και τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ ανέφερε ότι η επενδυτική κατάσταση της Ευρώπης είχε επιδεινωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με υψηλές τιμές ενέργειας, πληθωρισμό και αυξανόμενους κινδύνους προσφοράς.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και της τεχνολογίας την Παρασκευή.
Η επιστολή ανέφερε ότι η εστίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια πρέπει να είναι στη βιομηχανική πολιτική για την ενίσχυση του τομέα καθαρής τεχνολογίας και των προμηθευτών του.

Οι ενώσεις επεσήμαναν ότι η ΕΕ έπρεπε να εξασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση, παίρνοντας μαθήματα από τον IRA και γρήγορη παρακολούθηση των αδειών, όπως για τα έργα αιολικής ενέργειας 80 γιγαβάτ που εξακολουθούν να αναμένουν έγκριση.

Η Ευρώπη, ανέφεραν οι ενώσεις, χρειάζονται ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, μέτρα για την προστασία από αθέμιτες πρακτικές τρίτων χωρών και οικονομικά κίνητρα για την ενθάρρυνση της προμήθειας τοπικών υλικών ή εξαρτημάτων.

Οι ενώσεις ανέφεραν ότι πολλές γρήγορες λύσεις ήταν δυνατές φέτος και ότι η βιομηχανική πολιτική θα πρέπει να αποτελέσει βασικό επίκεντρο κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα σχηματιστεί το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ