ΕΕ: Προς χαλάρωση των κανόνων για τις κινητές αξίες - Στόχος η εισαγωγή περισσότερων εταιρειών

 ΕΕ: Προς χαλάρωση των κανόνων για τις κινητές αξίες - Στόχος η εισαγωγή περισσότερων εταιρειών

Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εταιρείες επενδύσεων στον τρόπο με τον οποίο χρεώνουν για την έρευνα των εταιρειών

Επιτροπή βουλευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε την Τρίτη υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων για τους τίτλους για να ενθαρρύνει περισσότερες εισαγωγές εταιρειών και να ανταγωνιστεί καλύτερα τις κεφαλαιαγορές στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο μετά το Brexit.

Οι εταιρείες στην ΕΕ συνήθως απευθύνονται στις τράπεζες για να επεκτείνουν δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στη διαφοροποίηση της εταιρικής χρηματοδότησης.

Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε μέσω μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, γνωστών ως Πράξη Εισαγωγών, που περιλαμβάνει την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εταιρείες επενδύσεων στον τρόπο με τον οποίο χρεώνουν για την έρευνα των εταιρειών.

Καταργεί τον λεγόμενο κανόνα «αδεσμοποίητου» που απαιτεί αυστηρή κατανομή του κόστους έρευνας από το κόστος συναλλαγών, που κατηγορείται από τους επικριτές ότι οδηγεί σε λιγότερη έρευνα σε μικρότερες επιχειρήσεις.

«Ο νόμος περί εισαγωγής ισοδυναμεί με ένα πρόγραμμα που στοχεύει να καταστήσει πιο ελκυστικό και λιγότερο επαχθές για τις ευρωπαϊκές ΜΜΕ και άλλες εταιρείες να αντλούν επενδυτικά κεφάλαια με την έκδοση μετοχών», δήλωσε ο Άλφρεντ Σαντ, ο κεντροαριστερός νομοθέτης που μεσολάβησε για τις αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Το κάνει αυτό μεταξύ άλλων, μειώνοντας τις επιπλοκές που συνδέονται με την εισαγωγή, διευκολύνοντας την τήρηση των ρυθμιστικών προδιαγραφών και επιτρέποντας την έκδοση δομών μετοχών με πολλαπλούς ψήφους."

Οι νομοθέτες υποστήριξαν μειωμένο περιεχόμενο, μέγιστο όριο σελίδων και χρήση τυποποιημένης μορφής για ενημερωτικά δελτία αναπτυσσόμενων εταιρειών, με δυνατότητα εξ ολοκλήρου απαλλαγής από το ενημερωτικό δελτίο εάν προσφέρονται λιγότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ σε έκδοση.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης αλλαγές για να φιλοξενήσει τους ιδρυτές εταιρειών που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο μέσω πολλαπλών δικαιωμάτων ψήφου μετά την εγγραφή τους. Προσθέτει επίσης διασφαλίσεις για την προστασία των μετόχων που δεν κατέχουν μετοχές με πολλές ψήφους.

Οι δομές πολλαπλών ψηφοφοριών αποτελούν βασικό μέρος της έλξης της Νέας Υόρκης ως προορισμός καταχωρίσεων, ιδιαίτερα για εταιρείες τεχνολογίας.

Η Βρετανία ξαναγράφει τους κανόνες της για τους τίτλους που κληρονόμησε όταν ήταν μέλος της ΕΕ και οι προγραμματισμένες αλλαγές της είναι παρόμοιες με αυτές που εγκρίθηκαν από τους βουλευτές της ΕΕ την Τρίτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της ΕΕ έχουν κοινό λόγο για τους κανόνες της ΕΕ και τώρα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα τελικό κείμενο που θα γίνει νόμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ