Hawaiian Electric : Χωρίς κίνητρο για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιά το μπόνους του CEO

 Hawaiian Electric : Χωρίς κίνητρο για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιά  το  μπόνους του CEO

Η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της πολιτείας διερευνάται για το ρόλο της στην πυρκαγιά που σκότωσε περισσότερους από 114 ανθρώπους στο νησί Μάουι νωρίτερα αυτό το μήνα,

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hawaiian Electric έλαβε ένα ετήσιο μπόνους πέρυσι που συνδέεται με το κέρδος, την ασφάλεια των εργαζομένων και την ενίσχυση της παροχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν συνδέεται ειδικά με τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Reuters.Η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της πολιτείας διερευνάται για το ρόλο της στην πυρκαγιά που σκότωσε περισσότερους από 114 ανθρώπους στο νησί Μάουι νωρίτερα αυτό το μήνα, την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα. Η κομητεία του Μάουι μήνυσε την Πέμπτη την Hawaiian Electric, κατηγορώντας την ότι ενήργησε εξ αμελείας αποτυγχάνοντας να κλείσει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, ο οποίος σύμφωνα με την κομητεία προκάλεσε τη φωτιά.

Τώρα, ορισμένοι επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και αναλυτές της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας λένε ότι τα κίνητρα αμοιβών θα πρέπει να συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου, μια στρατηγική που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καταστροφικών απωλειών από τις πυρκαγιές σε εθνικό επίπεδο.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην Καλιφόρνια, οι οποίες έχουν επίσης κατηγορηθεί για τις φονικές πυρκαγιές, το έχουν κάνει, αλλά είναι μόνες.

«Είναι αρχή της ανθρώπινης φύσης ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις ακολουθούν τα κίνητρά τους, οπότε αν συνδέσουμε την αμοιβή των στελεχών σε πολλά επίπεδα του οργανισμού, όχι μόνο του Διευθύνοντος Συμβούλου, με την ασφάλεια και την ασφάλεια κατά των πυρκαγιών, τότε ο οργανισμός θα εργαστεί σκληρότερα για να επιτύχει αυτούς τους στόχους », δήλωσε η σύμβουλος Alison Silverstein, πρώην σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας των ΗΠΑ.

Μια ομαδική αγωγή κατηγορεί την εταιρεία κοινής ωφελείας με έδρα τη Χονολουλού, ισχυριζόμενη ότι απέτυχε να κλείσει τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος παρά τις προειδοποιήσεις ότι οι δυνατοί άνεμοι μπορεί να τα καταρρίψουν και να πυροδοτήσουν πυρκαγιές.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Hawaiian Electric Shelee Kimura έλαβε ένα μπόνους μετρητών το 2022 με βάση την απόδοσή της έναντι 10 μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του κέρδους και της ικανοποίησης των πελατών. Ο μετριασμός του κινδύνου πυρκαγιάς δεν ήταν στη λίστα, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις αμοιβών της εταιρείας κοινής ωφέλειας.

Η Kimura έλαβε το 74%, ή 337.500 $, από το δυνητικό έπαθλο μπόνους εκείνη τη χρονιά - το πρώτο της ως Διευθύνων Σύμβουλος - επειδή έχασε επτά από τους 10 στόχουςσύμφωνα με τις αποκαλύψεις.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς ήταν ανησυχητικός για αρκετά χρόνια πριν η πυρκαγιά ξέσπασε στη Λαχάινα, μια ιστορική πόλη θέρετρο στο Μάουι.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των ΗΠΑ σε άλλες πολιτείες tinderbox, συμπεριλαμβανομένων των Αϊντάχο, Όρεγκον και Ουάσιγκτον, δεν έχουν επίσης συνδέσει αποζημίωση με την απόδοση των στελεχών κοινής ωφελείας που είναι επιφορτισμένα με την ανάπτυξη σχεδίων μετριασμού της δασικής πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Reuters.

Η Καλιφόρνια είναι η εξαίρεση. Οι θανατηφόρες πυρκαγιές εκεί τα τελευταία χρόνια - συμπεριλαμβανομένης της πυρκαγιάς στο Camp Fire που σκότωσε 86 ανθρώπους το 2018 - ανάγκασαν τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που ανήκουν σε επενδυτές να συνδέσουν τις προσπάθειες μετριασμού της πυρκαγιάς με τις αμοιβές στελεχών.

Το San Diego Gas & Electric, μια μονάδα της Sempra (SRE.N), δέσμευσε το 20% των στοχευόμενων πληρωμών μπόνους για το 2023 στον μετριασμό των πυρκαγιών και το 33% σε άλλα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με ένα σχέδιο που έλαβε προκαταρκτική κρατική έγκριση αυτόν τον μήνα.

Η PG&E έχει ξοδέψει 39 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια για βελτιώσεις που περιλαμβάνουν τον μετριασμό των πυρκαγιών, συνέδεσε την αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου με την προετοιμασία για πυρκαγιά,και έχει δει την τιμή της μετοχής της να εκτινάσσεται σχεδόν κατά 40% το περασμένο έτος από το χαμηλό που υπέστη μετά τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Καλιφόρνια.

«Είναι τραγικό τα διδάγματα που αντλήθηκαν στην Καλιφόρνια δεν έχουν εφαρμοστεί οπουδήποτε αλλού», δήλωσε ο Michael Cerasoli, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Ταμείου Εισοδήματος Παγκόσμιας Ανανεώσιμης Ενέργειας TrueShares Eagle.

Αυτό το μοντέλο της Καλιφόρνια, αν και σχετικά μη δοκιμασμένο, θα πρέπει να υιοθετηθεί ευρύτερα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνει τις ξηρασίες και τη συχνότητα ισχυρών ανεμοθύελλας σε περιοχές της χώρας, σύμφωνα με οκτώ ειδικούς και επενδυτές κοινής ωφελείας που ρωτήθηκαν από το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ