Ποιες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων
Δέκα ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 3.840 μονάδες βάσης σε αυτόν τον κύκλο
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες προσβλέπουν στο τέλος των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς οι πιέσεις στις τιμές δείχνουν τελικά σημάδια υποχώρησης.
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός σε όλο τον κόσμο, αλλά σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες έχει μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Οι επερχόμενες αποφάσεις είναι στην κόψη του ξυραφιόυ. Η πολύ νωρίς παύση θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ γρήγορη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, αναζωπυρώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις. Το να σταματήσετε πολύ αργά θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτική κρίση και ύφεση.
Μέχρι στιγμής, δέκα ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά 3.840 μονάδες βάσης σε αυτόν τον κύκλο.
Σύμφωνα με το Reuters οι κεντρικές τράπεζες, ταξινομημένες ως προς το πόσο έχουν αυξήσει τα επιτόκια μέχρι στιγμής αυτόν τον κύκλο είανι οι εξής:
1) ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 26 Ιουλίου σε εύρος 5,25%-5,50%, στην 11η αύξηση των επιτοκίων από τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις της.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, άφησε την πόρτα ανοιχτή για περισσότερες αυξήσεις, αλλά η αγορά δεν πείσθηκε, με τις τιμές της αγοράς χρήματος να υπονοούν ότι οι traders πίστευαν ότι αυτή ήταν η τελευταία αύξηση αυτού του κύκλου.
2) ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Έχοντας ανεβάσει το επιτόκιο μετρητών στο υψηλό 14 ετών του 5,5% τον Μάιο, η Αποθεματική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας το διατήρησε σε αυτό το ύψος τον Ιούλιο.
Αυτό μπορεί να σήμανε το τέλος ενός κύκλου 20 μηνών, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σε θέση για το υπόλοιπο του 2023.
3) ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει στις 3 Αυγούστου. Οι προσδοκίες για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων έχουν αμβλυνθεί μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο. Η τελευταία άνοδος της BoE τον Ιούνιο στο 5%, η υψηλότερη από το 2008, οδήγησε τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο σε υψηλό 15 ετών.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός που μπορεί να έχει κορυφωθεί σημαίνει ότι οι αγορές έχουν αποσύρει τα προηγούμενα στοιχήματα για επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο που ξεπερνούν το 6%.
4) ΚΑΝΑΔΑΣ
Η Τράπεζα του Καναδά αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών στο 5% στις 12 Ιουλίου. Τα πρακτικά αυτής της συνεδρίασης έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν συζητήσει την καθυστέρηση της κίνησης, αλλά αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να διακινδυνεύσουν την ανάκαμψη του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός του Καναδά μειώθηκε στο 2,8% τον Ιούνιο. Η BoC δεν αναμένει να υποχωρήσει στον στόχο του 2% μέχρι τα μέσα του 2025.
5) ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%, το υψηλότερο από το 2000.
Ωστόσο, αφαίρεσε μια σαφή υπόδειξη για περαιτέρω αυξήσεις από τη δήλωση πολιτικής της, υποδηλώνοντας ότι μια άλλη αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο δεν ήταν δεδομένη.
6) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 11 ετών στο 4,1% τον Ιούλιο και η επιβράδυνση του πληθωρισμού το δεύτερο τρίμηνο μείωσε την πίεση για περαιτέρω αυξήσεις.
Η τιμή των αγορών είναι μόλις μία στις τέσσερις πιθανότητες για νέα άνοδο τον Αύγουστο, η προτελευταία συνάντηση του κυβερνήτη Philip Lowe στο τιμόνι πριν γίνει η αναπληρωτής του Michele Bullock αναλαμβάνει τη διοίκηση τον Σεπτέμβριο.
7) ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ο βασικός πληθωρισμός της Νορβηγίας σημείωσε ρεκόρ 7% τον Ιούνιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύκλος σύσφιξης δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Η Norges Bank αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 50 bps σε υψηλό 15ετίας 3,75% τον Ιούνιο και αναμένεται περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο.
8) ΣΟΥΗΔΙΑ
Η σουηδική Riksbank αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακόμη και με τις τιμές των κατοικιών να είναι 20% κάτω από τον Μάρτιο του 2022.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,4% τον Ιούνιο, πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Οι αγορές δίνουν πιθανότητα 80% για αύξηση 25 μονάδων βάσης στο 4% τον Σεπτέμβριο, μετά από μια κίνηση ίδιου μεγέθους τον Ιούνιο.
9) ΕΛΒΕΤΙΑ
Οι επενδυτές βλέπουν 50% πιθανότητα η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας να αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αφού ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,7% τον Ιούνιο.
Η SNB έχει εκτινάξει τα επιτόκια στο 1,75%, από -0,75% τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
10) ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, διατήρησε τον στόχο των επιτοκίων στο -0,1%, αλλά τάραξε τις αγορές κάνοντας την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων πιο ευέλικτη.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το σιωπηρό ανώτατο όριο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 0,5%, αλλά είπε ότι θα ήταν αναφορά και όχι «άκαμπτο όριο» και σημείωσε ότι θα ανεχόταν αύξηση έως και 1%.