ΗΠΑ:71 εταιρείες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα - Νέες κυρώσεις κατά τις Ρωσίας

ΗΠΑ:71 εταιρείες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα - Νέες κυρώσεις κατά τις Ρωσίας

Από τα γυαλιά ηλίου μέχρι τις μηχανές αρμέγματος, οι ΗΠΑ σταματούν περισσότερες εξαγωγές στη Ρωσία

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διέκοψε τις εξαγωγές ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών αγαθών στη Ρωσία την Παρασκευή και πρόσθεσε 71 εταιρείες στη μαύρη λίστα εμπορίου, καθώς η Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι νέοι περιορισμοί στη Ρωσία στόχευαν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων ειδών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανές αρμέγματος, τα οποία οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

«Δεν μπορείτε να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου τώρα», είπε ο δικηγόρος της Ουάσινγκτον, Kevin Wolf, πρώην αξιωματούχος του Commerce, καθώς αναθεώρησε τους νέους κανόνες. Ο Wolf είπε ότι «θα ήταν πιο απλό να περιγράψουμε τα είδη που δεν ελέγχονται για εξαγωγή στη Ρωσία».
Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα περιλαμβάνουν 69 ρωσικές οντότητες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν.

Οι στοχευόμενες εταιρείες περιλαμβάνουν εργοστάσια επισκευής αεροσκαφών και ανταλλακτικών, εργοστάσια πυρίτιδας, τρακτέρ και αυτοκινήτων, ναυπηγεία και κέντρα μηχανικής στη Ρωσία.

Οι ενέργειες αποτελούν μέρος του τελευταίου γύρου κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν σχεδιαστεί για να υποβαθμίσουν τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να συντηρεί τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ και ένας συνασπισμός 37 άλλων χωρών έχουν επιβάλει άνευ προηγουμένου ελέγχους εξαγωγών στη Ρωσία από την επίθεσή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι νέες κινήσεις ήρθαν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της «Ομάδας των Επτά» συμφώνησαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς συναντώνται στην Ιαπωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές των ΗΠΑ συνέλαβαν δύο Ρώσους που ζούσαν στη Φλόριντα φερόμενοι ότι έστελναν εξαρτήματα αεροπλάνων των ΗΠΑ σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες κατά παράβαση των ελέγχων των εξαγωγών. Οι άνδρες ισχυρίστηκαν ότι τα προϊόντα ήταν για πελάτες στην Τουρκία και όχι στη Ρωσία και προσπάθησαν να μεταφέρουν τα αντικείμενα μέσω των Μαλδίβων, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ