Χωρίς «οξυγόνο» τα Ταμεία

Χωρίς «οξυγόνο» τα Ταμεία
Την ώρα που η κυβέρνηση ενσωματώνει στο «email Βαρουφάκη» μέτρα όπως η καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και η μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις αλλά και στα Ταμεία Πρόνοιας, τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος εμφανίζονται να κινούνται εκτός στόχων.

Έτσι, αν τις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει μαζική και εντυπωσιακή -από εισπρακτικής απόψεως- προσέλευση των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (σ.σ.: η ανταπόκριση κατά τις πρώτες ημέρες κρίνεται μάλλον χλιαρή) η κυβέρνηση θα κληθεί να βρει λύσεις για να καλύψει οικονομικό «άνοιγμα» το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πριν καν ξεκινήσει η χρονιά, το υπουργείο Εργασίας γνώριζε ότι η φετινή χρονιά φέρνει έλλειμμα της τάξεως των 1,25 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό των ταμείων κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ). Το έλλειμμα αυτό, ήταν προγραμματισμένο να καλυφθεί με το ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού.

Πρόσθετα ελλείμματα είχαν εντοπιστεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης –της τάξεως των 360 εκατ. ευρώ- αλλά και στα ταμεία Πρόνοιας –ύψους 150 εκατ. ευρώ- που καταβάλλουν τα εφάπαξ βοηθήματα. Αυτή η «τρύπα» των περίπου 510 εκατ. ευρώ επρόκειτο να «χρηματοδοτηθεί» με την ενεργοποίηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή, πρακτικά μέσα από το «κούρεμα» των επικουρικών συντάξεων αλλά και των εφάπαξ αποδοχών των δικαιούχων.

Έτσι, με δεδομένο ότι η μη περικοπή συντάξεων και βοηθημάτων αποτελεί κεντρική πολιτική απόφαση και «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, αυτό το «κενό» των 660 εκατ. ευρώ πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί.

ΤΑ ΕΣΟΔΑ. Φαίνεται όμως ότι το μέγεθος του οικονομικού ανοίγματος, δεν σταματάει εκεί. Η πορεία των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι ανάλογη των προβλέψεων κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται τόσο στις συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας που επικρατούν στην οικονομία όσο και στην εξέλιξη των μισθών και των αμοιβών.

Η συνεχιζόμενη αποχώρηση εργαζομένων που απασχολούνταν με συνθήκες πλήρους απασχόλησης από την αγορά εργασίας και η αντικατάστασή τους με νεοπροσληφθέντες οι οποίοι εργάζονται είτε για μερικές ημέρες την εβδομάδα (εκ περιτροπής εργασία) είτε για λίγες ώρες την ημέρα (μερική απασχόληση) επιβαρύνουν περαιτέρω τα έσοδα.

Αντίστοιχα, αρνητικά θα επιδράσει και το δικαίωμα που δόθηκε στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να «κατέβουν» μια ακόμη βαθμίδα στην ασφαλιστική κλίμακα πληρώνοντας έτσι λιγότερες εισφορές σε μηνιαία βάση.

Χωρίς μέτρα, το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης εκτιμάται ότι από τα 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, μπορεί να ξεπεράσει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, δημιουργώντας πρόσθετη «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το άνοιγμα στο ΕΤΕΑ και στα ταμεία Πρόνοιας, αντί για 660 εκατ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά, φαίνεται να αγγίζει τώρα τα 820 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι φόροι υπέρ τρίτων που καταργήθηκαν και δεν αποτελούν πλέον πόρο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 100-150 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθούν ως άνοιγμα εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ενεργοποιήσει τον νέο ασφαλιστικό νόμο (τον γνωστό και ως Νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) και ο οποίος προέβλεπε νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων από την 1/1/2015.

Συνολικός «λογαριασμός»; Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι πόροι του ειδικού αποθεματικού (τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ) μένει ως «τρύπα» ποσό της τάξεως των 1,3-1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο εκτινάσσεται στα δύο δισεκατομμύρια αν συνυπολογιστεί και το κόστος για την καταβολή της 13ης σύνταξης σε όσους έχουν μηνιαίες απολαβές από συντάξεις μέχρι το όριο των 700 ευρώ.


Ποντάρουν σε βελτίωση του κλίματος μετά την επίτευξη συμφωνίας

Το υπουργείο Εργασίας, έχει ποντάρει πολλά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος που εκτιμά ότι θα υπάρξει εφόσον κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές. Πιστεύει ότι αυτή η βελτίωση θα μεταφραστεί και σε αύξηση της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.

Από την άλλη, ποντάρει πολλά και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέχρι και στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, η ρύθμιση είχε αποφέρει περί τα 12 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ που ήταν και το πρώτο ταμείο που άνοιξε τη διαδικασία. Μπορεί να υπήρξε αυξημένη προσέλευση και να εντάχθηκαν στη ρύθμιση οφειλές της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, ωστόσο, στο ταμείο δεν κατέληξαν πολλά χρήματα δεδομένου ότι οι ενδιαφερόμενοι ήταν κυρίως μικρομεσαίοι ενώ οι περισσότεροι από αυτούς προτίμησαν να πληρώσουν σε πολλές δόσεις παρά να καταβάλουν εφάπαξ κάποιο ποσό.

Ως πηγή για την κάλυψη των ελλειμμάτων που θα προκύψουν φέτος στα ασφαλιστικά ταμεία, εξετάζεται από την κυβέρνηση και το ΑΚΑΓΕ (σ.σ.: είναι ο «κουμπαράς της αλληλεγγύης των γενεών που διαθέτει αυτή τη στιγμή περί τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσά που έχουν προέλθει από διάφορες πηγές όπως η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις και η παρακράτηση μέρους των φορολογικών εσόδων). Κανονικά, το ΑΚΑΓΕ προοριζόταν να αξιοποιηθεί μετά το 2019 ενώ για να αξιοποιηθούν τα χρήματα νωρίτερα, θα χρειαστεί αλλαγή νόμου.

Οι δανειστές, φέρονται να αντιτίθενται σοβαρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάτι που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί και θα αποτελέσει άλλο ένα «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεδομένης της κατηγορηματικής δέσμευσης της κυβέρνησης να μην θιγούν οι συντάξεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ