Ύστερα από έντονες πιέσεις της τρόικα, η κυβέρνηση αποφάσισε τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 2014. Ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν προχωρεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το θέμα προκειμένου να μη σταματήσουν οι έστω λιγοστές αγοραπωλησίες μέχρι το τέλος του έτους.
Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο φόρος ανέρχεται στο 8% για το τμήμα της αξίας του ακινήτου έως 20.000 ευρώ και φθάνει στο 10% για το μεγαλύτερο τμήμα της αξίας του ακινήτου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή ΦΜΑ (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,50%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ΦΜΑ κυμαίνεται περί το 4%.
Το νέο σύστημα για τη φορολόγηση των ακινήτων αναμένεται να δοθεί στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα οπότε θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι αλλαγές που ζήτησαν αποτυπώνονται στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το νέο σύστημα προβλέπει τη θέσπιση Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ο οποίος θα επιβάλλεται και σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και συμπληρωματικός φόρος (πρώην ΦΑΠ) για ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
===============================================
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες του fpress.gr αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση του fpress.gr για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.




















