Αυξημένες κατά 5,3% ήταν οι μέσες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε όλη τη χώρα τον Αύγουστο, λίγο πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos Insights.

Από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της περιφέρειας, η εικόνα διαφοροποιείται ανά περιοχή με αυξήσεις αλλά και μειώσεις σε περιζήτητες περιοχές.

Αττική: Τα ενοίκια φοιτητικών κατοικιών σε δημοφιλείς γειτονιές.

Στην Αττική, τις υψηλότερες Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ) ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών τον Αύγουστο του 2026 καταγράφει το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, με ΜΖΤ 17,0 €/τ.μ., και ακολουθούν το Κουκάκι-Μακρυγιάννη, με ΜΖΤ 16,1 €/τ.μ., και το Μετς-Καλλιμάρμαρο, με ΜΖΤ 15,6 €/τ.μ. Στον αντίποδα, μεταξύ των πιο οικονομικών περιοχών βρίσκονται η Νίκαια, με ΜΖΤ 11,0 €/τ.μ., και η περιοχή Λεωφ. Πατησίων-Αχαρνών, με ΜΖΤ 11,5 €/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Κυψέλη και το Γκύζη-Πεδίον του Άρεως, όπου η ΜΖΤ διαμορφώνεται στα 12,2 €/τ.μ.

Σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής, συγκρίνοντας τον Αύγουστο του 2026 με τον Αύγουστο του 2025, στο Κέντρο της Αθήνας καταγράφεται αύξηση 11,7% στις Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ) ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών, ενώ ακολουθούν η περιοχή Ζωγράφου (+9,1%) και η Κυψέλη (+8,6%). Η ετήσια άνοδος στο Κέντρο της Αθήνας ενδέχεται να επηρεάζεται και από την αυξημένη παρουσία νεόδμητων κατοικιών, οι οποίες καταγράφουν υψηλότερες ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Στην Αττική, ωστόσο, καταγράφονται και περιοχές με πτώση των Μέσων Ζητούμενων Τιμών (ΜΖΤ), με τις μεγαλύτερες μειώσεις στο Μετς-Καλλιμάρμαρο (-6,5%), στη Νέα Σμύρνη (-5,4%) και στη Δάφνη (-4,7%).

Φοιτητικές κατοικίες: Ανοδος 5,3% στα ενοίκια – Οι μέσες τιμές σε όλη την Ελλάδα-1

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τιμές στις οποίες αναζήτησαν φοιτητική κατοικία φοιτητές και γονείς στην Αττική κατά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου 2026. Στην περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός καταγράφεται η υψηλότερη μέση τιμή αναζήτησης, στα 635€, ενώ ακολουθούν το Γουδί, στα 616€, και το Παγκράτι, στα 596€. Σε αρκετές δημοφιλείς φοιτητικές περιοχές της Αττικής, οι μέσες τιμές αναζήτησης κινούνται μεταξύ 500€ και 600€, με τους Αμπελόκηπους-Πεντάγωνο στα 586€, το Κέντρο της Αθήνας στα 585€ και τα Ιλίσια στα 576€. Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η μέση τιμή αναζήτησης στη Νίκαια, στα 496€, στην Κυψέλη, στα 495€, και στην περιοχή Λεωφ. Πατησίων-Αχαρνών, στα 429€.

Φοιτητικές κατοικίες: Ανοδος 5,3% στα ενοίκια – Οι μέσες τιμές σε όλη την Ελλάδα-2

Θεσσαλονίκη: Η εικόνα των μέσω τιμών φοιτητικών κατοικιών

Στη Θεσσαλονίκη, τις υψηλότερες Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ) ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών τον Αύγουστο του 2026 καταγράφει το Κέντρο της Θεσσαλονίκης, με ΜΖΤ 12,9 €/τ.μ., και ακολουθούν οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια, με ΜΖΤ 12,0 €/τ.μ., και η Τριανδρία-Δόξα-Κρυονέρι, με ΜΖΤ 11,7 €/τ.μ. Στον αντίποδα, μεταξύ των πιο οικονομικών περιοχών βρίσκονται η Σταυρούπολη, με ΜΖΤ 8,7 €/τ.μ., ο Εύοσμος, με ΜΖΤ 9,8 €/τ.μ., και η Χαριλάου, με ΜΖΤ 10,0 €/τ.μ.
Σε επίπεδο ετήσιας μεταβολής, συγκρίνοντας τον Αύγουστο του 2026 με τον Αύγουστο του 2025, τη μεγαλύτερη άνοδο στις Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ) ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφει ο Εύοσμος (+7,6%), και ακολουθούν η Άνω Πόλη (+7,5%) και η Σταυρούπολη (+4,8%). Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Εύοσμος και η Σταυρούπολη, παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγονται στις πιο οικονομικές περιοχές, παρουσιάζουν παράλληλα υψηλές ετήσιες αυξήσεις. Αντίθετη πορεία καταγράφει η Χαριλάου, όπου οι Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ) καταγράφουν μείωση 14,6% σε ετήσια βάση.

Φοιτητικές κατοικίες: Ανοδος 5,3% στα ενοίκια – Οι μέσες τιμές σε όλη την Ελλάδα-3

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τιμές στις οποίες αναζήτησαν φοιτητική κατοικία φοιτητές και γονείς στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου 2026. Στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης καταγράφεται η υψηλότερη μέση τιμή αναζήτησης, στα 550€, ενώ ακολουθούν η Χαριλάου, στα 487€, και η Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία, στα 475€. Αξιοσημείωτο είναι ότι, με εξαίρεση το Κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε όλες τις υπόλοιπες φοιτητικές περιοχές η μέση τιμή αναζήτησης διαμορφώνεται κάτω από τα 500€. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται η Άνω Πόλη, στα 449€, και ο Εύοσμος, στα 425€, ενώ τη χαμηλότερη μέση τιμή αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας καταγράφει η Σταυρούπολη, στα 398€.

Φοιτητικές κατοικίες: Ανοδος 5,3% στα ενοίκια – Οι μέσες τιμές σε όλη την Ελλάδα-4

Υπόλοιπη Ελλάδα: Οι μέσες τιμές στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τις υψηλότερες Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ) ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών τον Αύγουστο του 2026 καταγράφουν τα Χανιά, με ΜΖΤ 13,3 €/τ.μ., και ακολουθούν το Ρέθυμνο, με ΜΖΤ 13,0 €/τ.μ., και η Κέρκυρα, με ΜΖΤ 12,5 €/τ.μ. Στον αντίποδα, μεταξύ των πιο οικονομικών φοιτητουπόλεων βρίσκονται η Λαμία, με ΜΖΤ 7,0 €/τ.μ., η Κοζάνη, με ΜΖΤ 7,3 €/τ.μ., και η Δράμα, με ΜΖΤ 7,4 €/τ.μ.

Τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ) ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφει το Αγρίνιο (+20,4%), και ακολουθούν η Χαλκίδα (+14,3%) και η Σάμος (+12,0%), σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2025. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ετήσιες αυξήσεις εντοπίζονται κυρίως σε φοιτητουπόλεις με χαμηλότερες Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ). Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν το Ρίο (-8,6%), η Ρόδος (-6,9%) και η Κατερίνη (-2,1%), όπου καταγράφονται ετήσιες μειώσεις.

Φοιτητικές κατοικίες: Ανοδος 5,3% στα ενοίκια – Οι μέσες τιμές σε όλη την Ελλάδα-5

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τιμές στις οποίες αναζήτησαν φοιτητική κατοικία φοιτητές και γονείς στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου 2026. Στα Χανιά, η μέση τιμή αναζήτησης διαμορφώνεται στα 515€, στο Ρέθυμνο στα 469€ και στο Ηράκλειο Κρήτης στα 431€, ενώ στα Ιωάννινα διαμορφώνεται στα 415€.

Φοιτητικές κατοικίες: Ανοδος 5,3% στα ενοίκια – Οι μέσες τιμές σε όλη την Ελλάδα-6

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη φοιτητική ζήτηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το 2026, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας βρίσκεται στο επίκεντρο, με συγκεκριμένες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνουν αυξημένο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Spitogatos Insights, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη φοιτητική ζήτηση για το 2026 διαμορφώνονται ως εξής:

Στην Αττική, τη μεγαλύτερη φοιτητική ζήτηση συγκεντρώνει η περιοχή Ζωγράφου, και ακολουθούν οι περιοχές Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο και το Αιγάλεω. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Καλλιθέα, το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος, η Κυψέλη, το Περιστέρι, τα Ιλίσια και η Νέα Σμύρνη. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περιοχές με τη μεγαλύτερη φοιτητική ζήτηση περιλαμβάνονται αρκετές πιο προσιτές επιλογές, όπως το Αιγάλεω, η Καλλιθέα, η Κυψέλη και το Περιστέρι, ενώ περιοχές με υψηλότερες Μέσες Ζητούμενες Τιμές (ΜΖΤ), όπως το Κολωνάκι-Λυκαβηττός και το Κουκάκι-Μακρυγιάννη, βρίσκονται εκτός δεκάδας.

Στη Θεσσαλονίκη, τη μεγαλύτερη φοιτητική ζήτηση συγκεντρώνει το Κέντρο της Θεσσαλονίκης, και ακολουθούν η Τούμπα και το Φάληρο-Ιπποκράτειο. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία, οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια, η Καλαμαριά, η Τριανδρία-Δόξα-Κρυονέρι, ο Θερμαϊκός, η Βούλγαρη-Ντεπώ-Μαρτίου και η Άνω Πόλη.

Wood για METLEN: Στα €65 ο πήχης – Οι τρεις κινητήρες που οδηγούν προς τα €2 δισ. EBITDA

Wood για METLEN: Στα €65 ο πήχης – Οι τρεις κινητήρες που οδηγούν προς τα €2 δισ. EBITDA

29.09.20261 λεπτ.
UBS: Βλέπει ελκυστικό σημείο εισόδου στη ΓΕΚ Τέρνα – Διατηρεί τη σύσταση Buy

UBS: Βλέπει ελκυστικό σημείο εισόδου στη ΓΕΚ Τέρνα – Διατηρεί τη σύσταση Buy

29.09.20261 λεπτ.
Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς

29.09.20261 λεπτ.
AVAX: Στα 5,10 ευρώ η τιμή στόχος από Alpha Finance-AXIA – Ξεκινά κάλυψη με σύσταση “Buy”

AVAX: Στα 5,10 ευρώ η τιμή στόχος από Alpha Finance-AXIA – Ξεκινά κάλυψη με σύσταση “Buy”

29.09.20261 λεπτ.
Ψυχρολουσία στα γκισέ: Γιατί «κόβονται» από τις τράπεζες οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων

Ψυχρολουσία στα γκισέ: Γιατί «κόβονται» από τις τράπεζες οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων

29.09.20261 λεπτ.
Υποβαθμίζει την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 1,6%
Bank of America: Πιο επίμονος πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Νέες αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα

Bank of America: Πιο επίμονος πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Νέες αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα

28.09.20261 λεπτ.
Ομόλογα: Παγκόσμιο sell-off με το 10ετές ΗΠΑ στο 5,22% – Καλπάζει το πετρέλαιο

Ομόλογα: Παγκόσμιο sell-off με το 10ετές ΗΠΑ στο 5,22% – Καλπάζει το πετρέλαιο

28.09.20261 λεπτ.
Μπορεί η Αθήνα να γίνει ένα νέο μικρό financial hub;

Μπορεί η Αθήνα να γίνει ένα νέο μικρό financial hub;

28.09.20261 λεπτ.
Big Oil: Κέρδη-μαμούθ 53 δισ. δολαρίων – Η νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια ενέργεια

Big Oil: Κέρδη-μαμούθ 53 δισ. δολαρίων – Η νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια ενέργεια

28.09.20261 λεπτ.
DBRS: Στο 2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2026
DBRS: Η Ελλάδα υπεραποδίδει στην Ευρώπη – Ανάπτυξη 1,8% το 2026 και το 2027

DBRS: Η Ελλάδα υπεραποδίδει στην Ευρώπη – Ανάπτυξη 1,8% το 2026 και το 2027

28.09.20261 λεπτ.
QY Research: Η αγορά γαλλίου σε τροχιά διπλασιασμού έως το 2032

QY Research: Η αγορά γαλλίου σε τροχιά διπλασιασμού έως το 2032

28.09.20261 λεπτ.
ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό «μπλόκο» στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος – Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικό «μπλόκο» στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος – Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

28.09.20261 λεπτ.
Eurobank Equities: Στα 19 εκατ. ο «λογαριασμός» για Eurobank από τον φόρο 33% στη Βουλγαρία

Eurobank Equities: Στα 19 εκατ. ο «λογαριασμός» για Eurobank από τον φόρο 33% στη Βουλγαρία

28.09.20261 λεπτ.
Allwyn: Τι σημαίνει για την Betano η προσωρινή απαγόρευση στη Βραζιλία – Η επίπτωση στο EBITDA

Allwyn: Τι σημαίνει για την Betano η προσωρινή απαγόρευση στη Βραζιλία – Η επίπτωση στο EBITDA

28.09.20261 λεπτ.
Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα… γιοκ: Το οριστικό «όχι» της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με βενζίνη, diesel και πετρέλαιο θέρμανσης

Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα… γιοκ: Το οριστικό «όχι» της κυβέρνησης – Τι θα γίνει με βενζίνη, diesel και πετρέλαιο θέρμανσης

28.09.20261 λεπτ.