Κίνδυνος «ηλεκτροσόκ» για όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση – Κάντε τους υπολογισμούς
Η διατύπωση ήταν πολύ προσεκτική από τα κυβερνητικά στελέχη κατά την παρουσίαση των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης: Το επίδομα θέρμανσης, μπορεί δυνητικά να καλύψει ακόμη και το 80% των νοικοκυριών. Προσοχή όμως στα ψιλά γράμματα: αυτό το 80% υπολογίζεται επί του αριθμού των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν. Συνολικά, είναι 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά και από αυτά, θα λάβουν επίδομα από 1 έως 1,4 εκατομμύρια. Όμως τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι 5,5 εκατομμύρια. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους; Εκατοντάδες χιλιάδες χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για να ζεσταθούν τον χειμώνα: ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά, θερμοσυσσωρευτές ή ακόμη και τις εξελιγμένες αντλίες θερμότητας που τώρα αρχίζουν να διεισδύουν στην αγορά. Προσοχή λοιπόν: γι’ αυτά τα νοικοκυριά υπάρχει κίνδυνος «ηλεκτροσόκ».
Η επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (τα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα) είναι προφανές ότι δεν καλύπτουν αυτούς που χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν. Πολύ απλά γιατί υπάρχει «πλαφόν» στην επιδότηση και αυτό είναι οι 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Αυτές, δεν φτάνουν ούτε για… ζήτω αν ανάβετε συχνά το ηλεκτρικό σώμα.
Πάρτε για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί δύο μικρά ηλεκτρικά σώματα των 2500 Watt. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ώρα πλήρους λειτουργίας, το νοικοκυριό καταναλώνει 5 κιλοβατώρες. Αν η θέρμανση λειτουργεί για 5 ώρες ημερησίως, τότε στον μήνα έχουν καταναλωθεί 750 κιλοβατώρες μόνο για την θέρμανση. Δηλαδή δεν προσμετράται το ζεστό νερό, το μαγείρεμα κλπ. Αυτές οι 750 κιλοβατώρες θα κοστίζουν τουλάχιστον 60-70 ευρώ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι ενώ η επιδότηση που θα δίνει το κράτος θα είναι μόλις 18 ευρώ. Εδώ λοιπόν υπάρχει ο κίνδυνος μόνο για τον λογαριασμό του ρεύματος να προκύψει «χαράτσι» άνω των 300 ευρώ κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου (Οκτώβριος-Μάρτιος).
Τα νοικοκυριά θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον παράγοντα «κατανάλωση». Οι καθησυχαστικές δηλώσεις ότι με την επιδότηση των 6 λεπτών ανά κιλοβατώρα ουσιαστικά απορροφάται η επιβάρυνση, δεν αφορούν σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ρεύμα για να ζεσταθούν. Χαρακτηριστικό και το ακόλουθο παράδειγμα: Νοικοκυριό καταναλώνει 3000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο. Αν η ρήτρα προσαρμογής βγάλει πρόσθετη επιβάρυνση 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (κάτι που είναι πολύ πιθανό) τότε οι 3000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο είναι πιθανό να κοστίσουν ακόμη και 170 ευρώ επιπλέον σε σχέση με πέρυσι. Στις δε 4000 κιλοβατώρες, η πρόσθετη επιβάρυνση φτάνει στα 250 ευρώ
Το fpress.gr δημοσιεύει το εργαλείο που θα σας επιτρέψει να κάνετε μια πρώτη εκτίμηση του πρόσθετου κόστους. Συμπεριλαμβάνεται η επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καθώς και η έκπτωση του κοινωνικού τιμολογίου για όσους την δικαιούνται. Βάζοντας μια εκτιμώμενη προσαύξηση της τιμής της κιλοβατώρας (σ.σ είναι αυτόματα ρυθμισμένη στα 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα αλλά μπορείτε να κάνετε αλλαγή) θα υπολογίσετε το πρόσθετο κόστος σε σχέση με πέρυσι. Ανάλογα θα πρέπει να κάνετε τις προσαρμογές στην κατανάλωση καθώς άλλος τρόπος άμυνας δεν υπάρχει.