Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα πληρώσουμε το Φεβρουάριο - Τα ακριβότερα και τα φθηνότερα «πράσινα» τιμολόγια
Στροφή στα μπλε τιμολόγια ρεύματος
Με «δυο ταχύτητες» κινούνται τα «πράσινα» τιμολόγια για τον Φεβρουάριο, καθώς οι μεγάλοι πάροχοι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και με μεγάλες εκπτώσεις απορρόφησαν τις αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και διατήρησαν σταθερές τις χρεώσεις για τον τρέχοντα μήνα, ενώ οι μικρότεροι προχώρησαν σε αυξήσεις, που φτάνουν έως και το 16%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.
Στη βάση των ανακοινώσεων των εταιρειών (καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ ορισμένες δεν είχαν ακόμα δημοσιοποιήσει τις χρεώσεις τους για τον Φεβρουάριο), οι χρεώσεις των τριών μεγαλύτερων παρόχων (στους οποίους είναι συμβεβλημένο σχεδόν το 80% των νοικοκυριών) κυμαίνονται από 15,4-15,9 λεπτά/κιλοβατώρα, ενώ το εύρος διακύμανσης των πράσινων τιμολογίων των μικρότερων εταιρειών κυμαίνεται από 19-23 λεπτά/κιλοβατώρα, δηλαδή σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα.
Καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προαναγγείλει ότι και για τον Φεβρουάριο θα δοθεί επιδότηση -για τρίτο συνεχόμενο μήνα- της τάξης του 1,5 λεπτού/κιλοβατώρα, αυτό σημαίνει ότι για την πλειοψηφία των καταναλωτών που βρίσκονται ακόμα στο πράσινο τιμολόγιο η τελική χρέωση θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 14 λεπτών ανά κιλοβατώρα.
Πιο συγκεκριμένα, το τοπίο των «πράσινων» τιμολογίων -πριν την επιδότηση- διαμορφώνεται ως εξής:
ΔΕΗ: Τιμολόγιο Γ1 (χρέωση ημέρας για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες): 15,4 λεπτά/κιλοβατώρα, αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιανουάριο
Protergia Οικιακό Value Special: 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα, αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιανουάριο
ΗΡΩΝ Basic Home: 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 15,4 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιανουάριο (αύξηση 3%).
Ελίν PowerOn! Home Green: 19,53 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 18,3 λεπτά/κιλοβατώρα (αύξηση 7%)
NRG Ειδικό Τιμολόγιο: 19,7 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 16,95 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιανουάριο (αύξηση 16,2%)
ΖενιΘ Power Home Start: 23,10 λεπτά/κιλοβατώρα έναντι 19,94 τον Ιανουάριο, αύξηση 16%
Αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις χρεώσεις Φεβρουαρίου των εταιρειών Elpedison, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και Volton.
Σημειώνεται επίσης ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί τις νέες ζώνες χαμηλής χρέωσης (διζωνικό τιμολόγιο), που θεσπίζονται από 1 Φεβρουαρίου και διαμορφώνει την τιμή του Γ1Ν πράσινου τιμολογίου της σε 13,09 λεπτά/kWh για τις ζώνες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι για τον Φεβρουάριο, οι πελάτες που έχουν διζωνικούς μετρητές θα έχουν την εν λόγω χρέωση για τον Φεβρουάριο από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 2 έως τις 5 τη νύχτα. Για το μπλε δωδεκάμηνο τιμολόγιο της ΔΕΗ η τιμή για τις ζώνες χαμηλής χρέωσης διαμορφώνεται στα 13,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Στροφή στα μπλε τιμολόγια ρεύματος
Στην παρούσα φάση, με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος να πραγματοποιούν υψηλές πτήσεις (στο φόντο της αυξημένης ζήτησης για ενέργειας τους χειμερινούς μήνες, της ανοδικής τάσης των τιμών του φυσικού αερίου, που έχει αυξημένη παρουσία στην ηλεκτροπαραγωγή και των υψηλών εξαγωγών ρεύματος προς Βορρά), καταγράφεται στροφή -και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς- των καταναλωτών στα σταθερά «μπλε» τιμολόγια, με διάρκεια από 12 έως 24 μήνες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες προμήθειας έχουν ρίξει το βάρος τους στην προώθηση των εν λόγω προϊόντων τα οποία προωθούν δυναμικά και δεν αποτελεί προφανώς σύμπτωση ότι προσφέρονται 13 τέτοια προϊόντα, με τιμή κιλοβατώρας στα περισσότερα εξ αυτών σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τα πράσινα. Πράγματι, ενώ όπως προαναφέρθηκε οι χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια κινούνται από τα 15,4 έως τα 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα όπως προαναφέρθηκε, το εύρος διακύμανσης στα μπλε τιμολόγια κυμαίνεται από 9,5 έως 14,2 λεπτά την κιλοβατώρα.
Ασφαλώς στην τελική «εξίσωση» θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι τα περισσότερα μπλε τιμολόγια έχουν υψηλότερη πάγια χρέωση από τα πράσινα και συνοδεύονται από ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, όμως σε αυτή την συγκυρία εμφανίζονται ως μια ελκυστική λύση, ιδίως σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας στα Χρηματιστήρια Ενέργειας.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δώσει «σήμα» ότι εξετάζει τρόπους να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο αυτή την τάση, ενδεχομένως με την παροχή κάποιου είδους κινήτρων. Υπενθυμίζεται ότι σε σταθερό τιμολόγιο έχουν ενταχθεί οι αγρότες, ενώ εξετάζονται πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και για τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ.
Πώς θα επιδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Μαζί με την επιδότηση των νοικοκυριών για το Φεβρουάριο, το ΥΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει και επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αναδρομική όμως ισχύ από το Δεκέμβριο (άρα θα αφορούν το τρίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος) καθώς μέχρι τώρα οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν έχουν επιδοτηθεί, λόγω «τεχνικών δυσκολιών».
Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, η επιδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι για τα νοικοκυριά και θα προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης σε ειδική πλατφόρμα, που βρίσκεται υπό κατασκευή. Και τούτο διότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν στη βάση του ευρωπαϊκού Κανονισμού «De minimis», που επιτρέπει κρατικές ενισχύσεις έως 300.000 ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών ανά επιχείρηση, κατόπιν ελέγχων ότι δεν υπάρχει υπέρβαση αυτού του πλαφόν και με την εξαίρεση των επιχειρήσεων, που εντοπίστηκαν να επιδίδονται σε ρευματοκλοπές.
Αυτό σημαίνει ότι στη σχετική πλατφόρμα οι εταιρείες θα πρέπει να δηλώσουν πως δεν έχουν υπερβεί το πλαφόν των κρατικών ενισχύσεων για να λάβουν την επιδότηση.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες (φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κομμωτήρια, κ.λπ.) με παροχή κάτω των 35 KVA. Ανάλογα με την κατανάλωση που έχουν κάνει, μπορεί να προκύψει για την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου ένα ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που θα έρθει να προστεθεί στα 41,4 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη δώσει το ΥΠΕΝ για τα νοικοκυριά το δίμηνο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου (20,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο και 20,9 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο) και στην επιδότηση του Φεβρουαρίου που θα ανέλθει πιθανότατα στα ίδια επίπεδα.