"Φορολογικό καταφύγιο" η ατομική επιχείρηση παρά τα τεκμήρια – Υπολογίστε το όφελος
Σύγκριση της φορολογικής επιβάρυνσης των ατομικών επιχειρήσεων με τα νομικά πρόσωπα και τις προσωπικές εταιρείες
Όταν νομοθετήθηκε η επιβολή του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, διάχυτη ήταν η ανησυχία ορισμένων ότι θα οδηγηθούμε σε κίνημα «κλεισίματος» βιβλίων. Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος, έχουν αποτυπωθεί οι επιβαρύνσεις στα εκκαθαριστικά και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται. Ο λόγος; Η ατομική επιχείρηση -η οποία και υπάγεται στο καθεστώς του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος- εξακολουθεί να είναι πιο συμφέρουσα λύση για άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας και συγκριτικά με τη μισθωτή εργασία (με την επιφύλαξη ότι υποθηκεύεται το μέλλον όσον αφορά στο ύψος της σύνταξης) και συγκριτικά με τις υπόλοιπες μορφές επιχειρήσεων, αρκεί η κερδοφορία να μην ξεπερνά ένα όριο.
Το υπολογίσαμε αυτό το όριο. Είναι τα 35.000 ευρώ καθαρού κέρδους (δηλαδή του αποτελέσματος που προκύπτει από την αφαίρεση των επαγγελματικών δαπανών από τα έσοδα). Αν κάποιος σκοπεύει να εμφανίζει κέρδη άνω των 35.000 ευρώ τον χρόνο, τον βολεύει μια προσωπική εταιρεία ή ένα νομικό πρόσωπο (η επιλογή στο είδος της επιχείρησης έχει να κάνει και με άλλα κριτήρια όπως την ευθύνη των εταίρων με την ατομική τους περιουσία, το κόστος τήρησης των βιβλίων, το πόσοι θα συνεταιριστούν κλπ). Αν πάλι τα κέρδη δεν ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ, είναι καλύτερο να προτιμήσει κάποιος τις ατομικές επιχειρήσεις καθώς ακόμη και αν πέσει κάποιος στην τσιμπίδα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, θα πληρώνει σίγουρα λιγότερο φόρο.
Το εργαλείο υπολογισμού κάνει μια πολύ αλλά χρήσιμη πράξη. Συγκρίνει τον φόρο που επιβάλλεται σε μια ατομική επιχείρηση με βάση την κλίμακα και τον αντίστοιχο που επιβάλλεται με βάση τον ενιαίο συντελεστή του 22%. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν και τις δύο λύσεις: δημιουργούν μια ατομική επιχείρηση για να εξαντλούν τα περιθώρια χαμηλότερης φορολόγησης, και τα υπόλοιπα κέρδη τα εμφανίζουν σε ένα νομικό πρόσωπο ή σε μια δεύτερη ατομική. Γενικά, το «σπάσιμο» των κερδών, παραμένει λύση για να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση.