Τίτλοι τέλους στο νυχτερινό τιμολόγιο – Έρχεται το φθηνό «διζωνικό» - Πώς θα λειτουργεί στην πράξη

Τίτλοι τέλους στο νυχτερινό τιμολόγιο – Έρχεται το φθηνό «διζωνικό» - Πώς θα λειτουργεί στην πράξη

Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί: μέχρι το τέλος του χρόνου ανακοινώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος η κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου και η αντικατάστασή του από το νέο «διζωνικό». Με τους υπάρχοντες μετρητές θα εφαρμόζεται χαμηλότερη χρέωση κιλοβατώρας όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας όπως ισχύει σήμερα αλλά σε δύο διακριτές χρονικές περιόδους:

  1. Από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 ή τις 16:00 το μεσημέρι και
  2. Καθ΄όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η χρέωση στις συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ πιθανό ότι θα είναι χαμηλότερη από τη σημερινή χρέωση του νυχτερινού και αυτό έχει την εξήγησή του. Σήμερα, οι ώρες στις οποίες εφαρμόζεται η χαμηλή χρέωση είναι από τις 23:00 το βράδυ έως τις 07:00 το πρωί για το διάστημα από την 1η Μαίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και από τις 02:00 έως τις 08:00 και από τις 15:00 έως τις 17:00 για το διάστημα από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου. Όμως, στις ώρες που εφαρμόζονται σήμερα οι χαμηλότερες χρεώσεις, οι τιμές χονδρικής (άρα και το κόστος των εταιρειών ενέργειας) ανεβαίνει στα ύψη. Αυτό συμβαίνει διότι σταματούν να παράγουν τα φωτοβολταϊκά και όλη η ενέργεια καλύπτεται από την ακριβότερη παραγωγή μέσω φυσικού αερίου ή λιγνίτη.

Σήμερα, το νυχτερινό τιμολόγιο κοστίζει (με βάση το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ) περίπου 12 λεπτά έναντι 15 λεπτών που είναι η χρέωση στο κανονικό τιμολόγιο. Από τη στιγμή που η κατανάλωση θα γίνεται σε ώρες με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής (σ.σ ειδικά το μεσημέρι το κόστος παραγωγής φτάνει πολλές φορές να είναι και μηδενικό καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης καλύπτεται από το δωρεάν ρεύμα του ήλιου) αυτομάτως δημιουργούνται και τα περιθώρια στις εταιρείες να εφαρμόσουν καλύτερα τιμολόγια.

Σήμερα, πολλοί πάροχοι δεν προσφέρουν καθόλου νυχτερινό και αυτό οφείλεται στο πρόβλημα που προαναφέρθηκε (σ.σ στις ώρες που ισχύουν σήμερα το ρεύμα κοστίζει ακριβά). Με την αλλαγή του ωραρίου, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να υπάρχει μεγαλύτερο φάσμα επιλογών. Φθηνότερη τιμή για το Σαββατοκύριακο και για την διάρκεια της ημέρας και ακριβότερη για το απόγευμα και το βράδυ.

Αυτή η αλλαγή αναμένεται να ισχύσει από το νέο έτος ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα. Αλλαγές μετρητή δεν θα χρειαστούν καθώς οι σημερινοί μετρητές που είναι εφοδιασμένοι με νυχτερινό, θα εξυπηρετήσουν αυτή την αλλαγή. Φυσικά, όταν έρθουν οι «έξυπνοι μετρητές» (σ.σ είναι οι ψηφιακοί που μπαίνουν σταδιακά στην αγορά) θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα περιθώρια προσαρμογών στο τιμολόγιο. Προφανώς τα νοικοκυριά θα πρέπει να προετοιμαστούν. Δύο είναι οι τρόποι να εκμεταλλευτεί κάποιος αυτό που έρχεται. Πρώτον, να προσαρμόσει τις συνήθειές του στα νέα δεδομένα. Το μαγείρεμα να γίνεται νωρίτερα, το νερό να ζεσταίνει επίσης μέσα στις ώρες της μηνιαίας χρέωσης και τα πλυντήρια να μπαίνουν νωρίτερα ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εγκατασταθούν συσκευές προγραμματισμού στις ηλεκτρικές συσκευές ώστε να λειτουργούν αυτόματα τις ώρες της χαμηλής χρέωσης. Πολλές συσκευές είναι οι ίδιες εφοδιασμένες με τέτοιες δυνατότητες ενώ πλέον μπαίνει στο παιχνίδι και η λειτουργία συσκευών από απόσταση (πχ μέσω Wifi)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ