Προσωπικός γιατρός - Πλεύρης: Δεν θα εφαρμοστούν ακόμη αντικίνητρα για εγγραφή
Όσον αφορά την επόμενη παρτίδα επικαιροποιημένων εμβολίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλεύρης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν έρθει
«Ο Πρωθυπουργός ούτε αλλάζει τον εκλογικό νόμο ούτε φέρνει πιο νωρίς τις εκλογές. Λειτουργούμε θεσμικά. Και στις δεύτερες εκλογές έχουμε έναν και μοναδικό στόχο, να έχουμε πείσει τον λαό να πάρουμε αυτοδυναμία. Άρα οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν έχει κάποιο νόημα».
Αυτή την απάντηση έδωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ερωτηθείς αν θα προχωρήσει η ΝΔ, εφόσον υπολείπεται εδρών στις επόμενες εκλογές, σε συνεργασία με το κόμμα του κ. Βελόπουλου, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα .
«Αντιθέτως, τα κόμματα που ξέρουν ότι θα είναι δεύτερα ή τρίτα, άρα εκ των πραγμάτων γνωρίζουν ότι αν είναι σε κυβερνητικό σχήμα δεν θα έχουν αυτοδυναμία αφού δεν θα είναι πρώτο κόμμα, είναι που πρέπει να μας πουν τι θα κάνουμε. Η ΝΔ λέει, πάμε να κερδίσουμε τις εκλογές να έχουμε αυτοδυναμία. Αν αυτό το σενάριο δεν υλοποιηθεί, είναι κουβέντα εκείνης της στιγμής. Τώρα η μάχη όλη θα είναι να πείσουμε με το πρόγραμμά μας να πάρουμε δεύτερη ευκαιρία και να κυβερνήσουμε αυτοδύναμα γιατί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές φαίνεται πόσο σημαντικό είναι να μην έχουμε λειτουργία κυβερνήσεων και ισορροπιών αλλά έναν πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ένα κόμμα το οποίο είναι έτοιμο να διαχειριστεί όλες τις κρίσεις» συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
Ερωτηθείς εκ νέου εάν είναι καλό να μην αποκλείει κανέναν η ΝΔ σε περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη, ο κ. Πλεύρης απάντησε «θεωρητικά μπορεί να με ρωτήσει κάποιος αν είναι δεύτερο κόμμα η ΝΔ., δεν θα είναι δεύτερο κόμμα, θα είναι πρώτο, δεν θα χρειαστεί βοήθεια από κανένα άλλο κόμμα. Θα έχει αυτοδυναμία».
«Έχουμε την απλή αναλογική που τώρα, αν ήταν σοβαρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτή την προσέγγιση, το μόνο που θα κάνει η απλή αναλογική είναι να ταλαιπωρήσει την χώρα με δεύτερες εκλογές. Θεωρεί κανείς σοβαρά ότι με την απλή αναλογική θα υπάρξει κυβερνητικό σχήμα ή απλά θα κάνουμε εκλογές για να ξαναπάμε την χώρα σε εκλογές;» διερωτήθη σχετικά ο κ. Πλεύρης.
Για τον Προσωπικό Γιατρό δεν θα εφαρμοστούν ακόμη τα αντικίνητρα
Σε 45 ημέρες από την λειτουργία του διαδικτυακού ιστότοπου έχουν εγγραφεί περίπου 3,5 εκατ. πολίτες στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού και 3200 γιατροί είναι ενταγμένοι στο σύστημα. «Πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς γιατί χρειαζόμαστε ο πολίτης να έχει και περισσότερες εναλλακτικές αλλά και στην Αττική λόγου χάρη ή σε κάποιες άλλες περιοχές αυτή την στιγμή η κάλυψη του πληθυσμού δεν είναι η επιθυμητή. Σε όλες τις άλλες περιφέρειες έχουμε μια κάλυψη γύρω στο 75%, άρα μπορούμε να εγγράψουμε 1.5 εκατ. πολίτες, εκτός από κάποια νησιά. Στην Αττική πράγματι η κάλυψη είναι μικρότερη. Η περίοδος εγγραφής δεν σταματάει ποτέ, απλώς από 1η Οκτωβρίου θα υπήρχε η εφαρμογή των κινήτρων και των αντικινήτρων. Έχουμε πει ότι όσο δεν υπάρχει η δυνατότητα του πολίτη να εγγραφεί χωρίς ταλαιπωρία στον προσωπικό γιατρό δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα αντικίνητρα, αντιθέτως θα εφαρμοστούν τα κίνητρα. Δηλαδή όσοι εγγράφονται θα έχουν και προτεραιοποίηση στα ραντεβού τους, θα πάρουν και το δωρεάν πακέτο των προληπτικών εξετάσεων, αλλά το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής προφανέστατα θα εφαρμοστεί μόνο όταν η επάρκεια των γιατρών θα είναι τέτοια που ο πολίτης θα μπορεί να εγγραφεί» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι τα φαρμακεία έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην διαδικασία, έχοντας φτάσει τις 700.000 περίπου εγγραφές πολιτών.
Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες δύο ημέρες υπογράφεται η απόφαση με την οποία ανοίγουν νέες ειδικότητες.
«Η πρώτη φάση του Προσωπικού Γιατρού αφορούσε μόνο γενικούς ιατρούς και παθολόγους, δικαιούχοι ήταν 4000, μπήκαν σε 1 μήνα 1200. Μπήκε το 30%, θέλουμε να μπουν παραπάνω. Ανοίγουμε την δεύτερη φάση που είναι ειδικότητες που σχετίζονται με τις παθολογικές ειδικότητες, όπως είναι καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, αιματολόγοι. Είναι πάγιο αίτημα και των Συλλόγων. Αντίστοιχα λοιπόν θα υπάρξει μια δεξαμενή νέων γιατρών που θα μπουν στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο κατά βάση το μεγαλύτερο μέρος των κενών θα έχει καλυφθεί» προσέθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η επαναξιολόγηση του μέτρου θα γίνει τον Δεκέμβριο με τα δεδομένα που υπάρχουν και ή θα παραμείνει η αναστολή ή θα αρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά δεν πρόκειται να αυτή η εκτίμηση να γίνει πριν το τέλος του χρόνου.
Όσον αφορά την επόμενη παρτίδα επικαιροποιημένων εμβολίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλεύρης, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν έρθει τα νέα εμβόλια και από εκείνη την στιγμή χρειάζεται μια εβδομάδα για να μπουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Όταν έρθουν τα εμβόλια με την Όμικρον 4 και 5 θα αποσυρθούν όσα έχουν μείνει με την Ομικρον 1. « Άρα πολίτες που πάνε τώρα να εμβολιαστούν εμβολιάζονται κατά της Ομικρον 1, που έχει πολύ μεγάλη κάλυψη, 86%. Για την Όμικρον 4,5 η διαφορά είναι πολύ μικρή, καθώς η κάλυψη φτάνει στο 90%. Οι πολίτες που έχουν στο μυαλό τους να κάνουν τα 4,5 να ξέρουν ότι σε περίπου 15-20 μέρες από τώρα, δηλαδή γύρω στις 10 Οκτωβρίου θα βρίσκονται και τα τελευταία επικαιροποιημένα και θα υπάρχουν μόνο αυτά» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι ευάλωτες ομάδες, που έχουν δηλαδή κάποιο συνοδό πρόβλημα ή είναι άνω των 60 ετών, είναι μείζον να εμβολιαστούν.
Σε σχέση με τα κενά που διαπιστώνονται σε νοσοκομεία συγκεκριμένων ιατρικών ειδικοτήτων, ο κ. Πλεύρης επιβεβαίωσε πως αυτή την στιγμή στο ΕΣΥ, υπάρχουν ελλείψεις σε δύο κατηγορίες. «Υπάρχουν περιοχές που δεν πηγαίνει κόσμος, όπως τα νησιά όπου έχουν δοθεί αλλά θα δοθούν και επιπλέον οικονομικά κίνητρα και το δεύτερο ακόμα πιο δύσκολο που δεν λύνεται απλά, είναι η απουσία ειδικοτήτων όπως οι αναισθησιολόγοι, οι ακτινολόγοι. Εκεί αυτή την στιγμή σε πρώτη φάση και το κάνουμε σε πρώτη φάση στο Ιπποκράτειο στην Θεσσαλονίκη όπου είχαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα πρόβλημα απουσίας αναισθησιολόγων, είμαστε σε συνεργασία να καλύπτουμε τα κενά από τον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα θα κάνουμε ένα μοντέλο όλης της επικράτειας κάλυψης από την συγκεκριμένη ειδικότητα γιατί υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν παραπάνω και άλλα που έχουν λιγότερους, οπότε θα το αντιμετωπίσουμε ενιαία» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.