Βροχή προστίμων σε γιατρούς – φαρμακοποιούς για υπερχρεώσεις εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ
Υπήρξε γιατρός, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε στη μητέρα του φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ μέσα σε έναν μήνα
Μεγάλα «λαυράκια» πιάστηκαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε και εξακολουθεί να πραγματοποιεί το Υπουργείο Υγείας με την αρωγή της ΗΔΙΚΑ, στη συνταγογράφηση φαρμάκων.
Όπως ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, εντοπίστηκαν περισσότερες από 100 νέες περιπτώσεις ιατρών που φαίνεται να έχουν υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα η πρόσφατη ανάλυση έδειξε ότι κατά το πρώτο 8μηνο του έτους, αυτοί οι γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 και 422 διαφορετικών φαρμάκων ανά ασθενή (ΑΜΚΑ) με ποσότητες που κυμαίνονταν μεταξύ 250 έως και 1630 τεμαχίων. Λόγω των παραβατικών αυτών συμπεριφορών το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει υψηλά πρόστιμα.
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργίαδης, υπήρξε γιατρός, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ επειδή συνταγογράφησε στη μητέρα του φάρμακα αξίας χιλιάδων ευρώ μέσα σε έναν μήνα και τα εκτέλεσε σε συγκεκριμένο φαρμακείο. Ο γιατρός αποκαλύφθηκε ενδεικτικό παράδειγμα της δράσης των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).
Ο υπουργός σημείωσε πως η πλασματική συνταγογράφηση κοστίζει στο Δημόσιο περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και αν αυτό το φαινόμενο συνεχίζεται για μια δεκαετία, η ζημιά μπορεί να φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Το γεγονός ότι περίπου 100 γιατροί έχουν εντοπιστεί να εμπλέκονται σε παρόμοιες περιπτώσεις δείχνει τη μεγάλη έκταση του προβλήματος και την αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων και μέτρων για την προστασία των δημόσιων πόρων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος υγείας, όπως είπε ο υπουργός, ενώ τόνισε με αυστηρότητα πως δεν θα μείνει καμία περίπτωση που δεν αποκαλυφθεί.
Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα δίνουν άμεσα δεδομένα για το ποια ΑΜΚΑ έχουν αυξημένη συνταγογράφηση, ποιοι γιατροί τα γράφουν, ποια φαρμακεία εκτελούν τα φάρμακα και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα βοηθήσουν το υπουργείο Υγείας να «πιάσει» αυτούς που προσπαθούν να κλέψουν το κράτος εις βάρος των ασθενών.
«Μπορούμε επίσης να δούμε από το 2014 τι έχουν κάνει οι γιατροί και δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κάποιος γιατρός», τόνισε ο υπουργός Υγείας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι «θα σας πιάσουμε όλους».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε μερικά παραδείγματα από τους πρώτους 8 μήνες του 2024:
- Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
- Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της.
- Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφούσε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
- Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
- Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
- Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για 4 παιδιά που είναι όλα συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
- Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε 10 ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
- Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε σε 4 ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
- Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες.
- Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογραφούσε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγκύους.
Σε αυτούς τους γιατρούς το υπουργείο Υγείας έχει ήδη μπλοκάρει τη συνταγογράφηση και έχει δώσει τα στοιχεία στον ΕΟΠΥΥ για να γίνει έλεγχος και να ακολουθηθεί νομική διαδικασία.
Η κ. Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει σαρωτικός έλεγχος για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών που παίρνουν πάνω από 5 φάρμακα, ενώ είπε ότι σύντομα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει πιο ενδελεχή έλεγχο για θα πιάνει στη φάκα τους παραβάτες.
Από την πλευρά της η κ. Νίκη Τσούμα πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ανέφερε ότι η τεχνολογία και η πληροφορική έχει μεγάλη συμβολή στον έλεγχο που θα γίνεται. «Τα ψηφιακά εργαλεία είναι ικανά να έχουν κωδικοποιημένα και ποιοτικά δεδομένα, να παρακολουθούν και να καταγράφουν οποιαδήποτε συναλλαγή, ώστε να εξάγουμε συμπεράσματα».
Άρα, συνέχισε η ίδια, αφού ολοκληρώθηκε η πλήρως ψηφιακή συνταγογράφηση, προχωράμε και βελτιώνουμε τα εργαλεία που μπορεί να βγάλει συμπεράσματα το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ και να ελέγχει συμπεριφορές παραβατικότητας και αν οι κανόνες εφαρμόζονται.