Τι αλλάζει στο ΕΣΥ-Πώς θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία -Απογευματινά χειρουργία, μισθοί, εφημερίες

Τι αλλάζει στο ΕΣΥ-Πώς θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία -Απογευματινά χειρουργία, μισθοί, εφημερίες

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Με 125 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι γιατροί που υπηρετούν στο ΕΣΥ μέσα στο 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίαστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για την υγεία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να χειρουργηθούν. Αναλυτικά για τα μέτρα εκτός από τον υπουργό Υγείας μίλησαν η αναπληρώτρια Ειρήνη Αγαπηδάκη και οι υφυπουργοί Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Για καθαρά πολιτικούς σκοπούς υπάρχει μια προσπάθεια κυρίως από συνδικαλιστές της αριστεράς και πολιτικούς αντιπάλους μας, να περάσει η εικόνα ότι το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως προβλήματα υπάρχουν όταν το σύστημα εξυπηρετεί καθημερινά 80.000 ανθρώπους- 25 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. «Είναι λάθος μια αστοχία που υπερπροβάλλεται να αδικεί το σύστημα και την προσπάθεια που γίνεται. Κανείς δεν μένει αβοήθητος στο ΕΣΥ» είπε με έμφαση.

Η κριτική για να έχει αξία πρέπει να είναι καλόπιστη και να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Η προπαγάνδα είναι ψευδής. Ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ».

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως: «Πρέπει να αντισταθούμε στην απαξίωση του Συστήματος όχι για πολιτικούς λόγους αλλά για να να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι είμαστε αδιάφοροι ότι θελουμε να διαλύσουμε το ΕΣΥ και να το ιδιωτικοποιήσουμε».

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε, όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε.

«Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Αλλάζει η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία

Το προσωπικό του ΕΣΥ, από το 2019, έχει αυξηθεί κατά 10% περίπου σε όλους τους κλάδους, γνωστοποίησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τις προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, ο υφυπουργός ανέφερε ότι από το 2019, συνολικά έχουν γίνει 12.500 μόνιμες θέσεις.

Η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22% από τον Ιανουάριο, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα, όπως είχε αναγγείλει ο Πρωθυπουργός.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε άγονες περιοχές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε ακόμη στα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο των γιατρών. Το ΕΣΥ έχει μία από τις καλύτερες του χρονιές αναφορικά με την αύξηση των τακτικών χειρουργείων. Μέχρι στιγμής 280.000 συμπολίτες έχουν χειρουργηθεί, 4% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, σημείωσε.

Από το 2025, τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το την παραγωγικότητά τους, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Όπως διευκρίνισε, θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση, για παράδειγμα, το πόσα χειρουργεία και πόσες νοσηλείες έχουν κάνει.

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία «λάβαμε το πράσινο φως από τα τεχνικά κλιμάκια και αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν μπορώ να σας πω ακριβή ημερομηνία», είπε από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι θα ενισχυθεί το εισόδημα των χειρουργικών ομάδων, ενώ θα βοηθηθούν πραγματικά όσοι έχουν πραγματική ανάγκη.

«Ο λόγος που έχουν καθυστερήσει τα 37.000, τελικά, δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, και εγώ έπεσα τελείως έξω, ήταν οι Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν γνώριζα ότι θα επηρέαζαν τόσο τέτοιου είδους θέματα. Περιμένουμε τώρα την έγκριση και τις ημερομηνίες», ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ