Θ. Πλεύρης: Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολιάστοι υγειονομικοί
Αυτοί που δεν θα εμβολιαστούν, δεν έχουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη του, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, αποκάλυψε πως βρίσκεται υπό επεξεργασία διάταξη που ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό. «Η θέση του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, για τους υγειονομικούς που έπεσαν στο καθήκον, έχασαν δηλαδή τη ζωή τους από covid19, τους υγειονομικούς που «δεν το έβαλαν στα πόδια αλλά έμειναν στην πρώτη γραμμή και έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε ότι το υπουργείο μελετάει συνολικά το ζήτημα, τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία θα ανταμείψει τους υγειονομικούς (απολαβές, μοριοδότηση, κίνητρα, επικινδυνότητα). Στην κορωνίδα αυτής της προσπάθειας, όπως προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης, θα είναι οι οικογένειες εκείνων των υγειονομικών που ενώ υπηρετούσαν το ΕΣΥ, μολύνθηκαν από covid και απεβίωσαν. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι ιδίως στην πρώτη φάση, δεν υπήρχε το εμβόλιο, και προφανώς πρέπει να υπάρξει έμπρακτη ανταμοιβή των οικογενειών των γιατρών που έχασαν τότε τη ζωή τους», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει το θέμα με τον πλέον θεσμικό τρόπο.
«Για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Όπως δίνουμε παρατάσεις στο επικουρικό προσωπικό, ακριβώς επειδή υπάρχει πανδημία, δεν θα επιστρέψουν αυτοί που δεν εμβολιάζονται. Η θέση όμως του υπουργού Υγείας, που την έχω εισηγηθεί στην κυβέρνηση, είναι ότι οι άνθρωποι που δεν θα εμβολιαστούν, δεν πρέπει να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο Θάνος Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και ενημέρωσε τη Βουλή ότι το υπουργείο επεξεργάζεται διάταξη, και στις 31 Μαρτίου, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν, «ή θα παραταθεί η αναστολή, για όσο διαρκεί η πανδημία, ή θα υπάρξει διάταξη που θα ορίζει ως τυπικό προσόν, για να παρέχει κάποιος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ, τον εμβολιασμό, και συνεπώς, όποιος δεν εμβολιάζεται, δεν θα παραμείνει στο ΕΣΥ και οι θέσεις που θα αδειάσουν, θα προκηρυχθούν γι΄αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται τώρα ως επικουρικοί στο ΕΣΥ. Δεν είναι ριψάσπιδες, βρίσκονται στη μάχη, με ένα αλτρουισμό, απέναντι στην κοινωνία, και έχουν εμβολιαστεί και παρέχουν τις υπηρεσίες τους και είναι δίπλα στον πολίτη».
«Κάποιος που αρνείται την επιστήμη, αρνείται το lege artis. Πρέπει να λειτουργούμε, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Και όταν οι κανόνες της ιατρικής επιστήμης αναφέρουν ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πρέπει να υπάρχει εμβολιασμός, αυτός που αρνείται να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ασχέτως της πανδημίας, είναι κατά της επιστήμης που καλείται να υπηρετήσει στο ΕΣΥ», επέμεινε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε: «Είμαστε ξεκάθαροι. Αν ακολουθηθεί μια θέση που έχει να κάνει με τις αναστολές, αυτές θα παρατείνονται όσο διαρκεί η πανδημία. Όμως η επεξεργασία που γίνεται τώρα με διάταξη, είναι η θέση πως κάποιος που αρνείται την επιστήμη, δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.