Δημόπουλος: Αναμένουμε αποκλιμάκωση της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου
Ο κ. Δημόπουλος, σημείωσε ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ότι συνδυάζεται με ηπιότερη νόσηση και ότι στους πλήρως εμβολιασμένους δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα
«Με την βελτίωση του καιρού και με βάση τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες αναμένουμε περί τα μέσα Μαρτίου να υπάρξει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση της πανδημίας, πάντα κρατώντας την επιφύλαξη μιας δυσάρεστης έκπληξης από ένα μεταλλαγμένο στέλεχος» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο καθηγητής Ιατρικής σχολής και πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.
Επιβεβαιώνοντας την σταθεροποίηση στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων τον τελευταίο καιρό, είπε ακόμα ότι αρκετοί ασθενείς που πηγαίνουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία με διάφορα προβλήματα παθολογικά και χειρουργικά, στο πλαίσιο ελέγχου που γίνεται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς για τον covid-19, μπορεί να βρεθούν θετικοί ενώ το ουσιαστικό τους πρόβλημα μπορεί να μην προέρχεται από κορονοϊό. «Αυτοί οι ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες covid για να αποφευχθεί η διασπορά στο υπόλοιπο νοσοκομείο και επομένως σε κάποιο βαθμό μπορεί να εξηγείται η βαρύτητα των περιστατικών που νοσηλεύονται και δυστυχώς ο αριθμός των θανάτων, ενώ αυτή την περίοδο έχουμε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων» εξήγησε ο κ. Δημόπουλος.
Ανακεφαλαιώνοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο κ. Δημόπουλος, σημείωσε ότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτικό, ότι συνδυάζεται με ηπιότερη νόσηση και ότι στους πλήρως εμβολιασμένους δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. «Επομένως, έχοντας ακόμα αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση, το μήνυμα είναι ότι είναι σημαντικό να το κάνουν, ιδιαίτερα άτομα ηλικίας 60 και άνω αλλά και σε όλοι οι ενήλικες, γιατί φαίνεται να μειώνει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης και πολύ περισσότερο την πιθανότητα νόσησης» υπογράμμισε.
Ο πλήρης εμβολιασμός σε συνδυασμό με την βελτίωση του καιρού και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, οδηγεί στην θετική πρόβλεψη ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση και ότι θα μπούμε σε μια πορεία ελέγχου της πανδημίας και σε μια μετατροπή αυτής της νόσου σε μια ενδημική νόσο, σύμφωνα με τον πρύτανη.
Ερωτηθείς πόσο μακριά στον χρονικό ορίζοντα είναι η απαλλαγή από τις μάσκες προστασίας, ο κ. Δημόπουλος, εξήγησε ότι είναι σημαντικό να μην κάνει κανείς ταυτόχρονα πολλές αλλαγές. «Δηλαδή, με το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής δραστηριότητας, ας κρατάμε όσο μπορούμε την μάσκα και τις αποστάσεις για να μην τα κάνουμε όλα μαζί και μετά δεν ξέρουμε τι δημιούργησε το πρόβλημα, εάν υπάρξει».
Σε σχέση με το ποσοστό των πολιτών που επιμένουν στον μη εμβολιασμό τους, ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι με την προσθήκη των πρωτεϊνικών εμβολίων στην διάθεση του κοινού σε σύντομο διάστημα, όσοι ανησυχούν σχετικά με την τεχνολογία mRNA ή τους αδενοϊούς, παρότι ότι είναι απόλυτα ασφαλείς, ενδεχομένως να το ξανασκεφτούν και να προστρέξουν στον εμβολιασμό, για να προστατεύσουν πρώτα π’ όλα την υγεία τους και τις οικογένειές τους αλλά και να προφυλαχθούν από το σύνδρομο long covid που διαπιστώνεται ολοένα και περισσότερο.