Κλιμάκιο ΕΟΔΥ για rapid tests ζητεί ο πρύτανης του ΑΠΘ
Το αίτημα θα κατατεθεί επισήμως προς τη νέα διοίκηση του ΕΟΔΥ
Την τακτική παρουσία- τρεις φορές την εβδομάδα- κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ μέσα στο campus του ΑΠΘ, προκειμένου να διενεργούνται δωρεάν rapid tests στους εμβολιασμένους φοιτητές προτείνει ο πρύτανης του ιδρύματος καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Το αίτημα θα κατατεθεί επισήμως προς τη νέα διοίκηση του ΕΟΔΥ.
Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του ιού στην πανεπιστημιακή κοινότητα από άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα, ωστόσο δύνανται να είναι ακόμη και ασυμπτωματικοί φορείς του ιού και να τον μεταδίδουν, όπως εξήγησε ο κ.Παπαϊωάννου στους εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, τους οποίους δέχτηκε μαζί με τους αντιπρυτάνεις καθ. Χαράλαμπο Φείδα και Δημήτρη Κωβαίο, προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις των φοιτητών για τη δια ζώσης λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους υγειονομικής ασφάλειας.
Σημειώνεται πως οι φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι βάσει των αποφάσεων της Πολιτείας και ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορονοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.
Οι φοιτητές έθεσαν στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ το θέμα του συνωστισμού σε αμφιθέατρα μαθημάτων με μεγάλα ακροατήρια, ζητώντας να δοθεί λύση με την αξιοποίηση χώρων εκτός του ΑΠΘ, όπως χώροι μέσα στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ. Ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε πως σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC αυτό που ισχύει για τους κλειστούς χώρους είναι η πλήρης λειτουργία τους με άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και φορούν μάσκα, προσθέτοντας πως 155 μηχανήματα καθαρισμού αέρα λειτουργούν ήδη στα αμφιθέατρα του ΑΠΘ που δεν διαθέτουν επαρκή δυνατότητα φυσικού αερισμού, ενώ προγραμματίζεται η αγορά άλλων τόσων καθαριστών αέρα και γίνεται τακτικός καθαρισμός των εδράνων. Παρατήρησε δε πως η χωρική ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών αφορά μία χρόνια παθογένεια, για την αντιμετώπιση της οποίας ο σχεδιασμός που υλοποιείται σταδιακά είναι μακροπρόθεσμος και αφορά την προγραμματισμένη μετεγκατάσταση τμημάτων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος.
Ειδικά για το Τμήμα Ψυχολογίας όπου την πρώτη ημέρα των μαθημάτων υπήρξε συνωστισμός σε συγκεκριμένα μαθήματα, ο αντιπρύτανης Οικονομικών Χ.Φείδας σημείωσε ότι έγιναν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα και βρέθηκε μεγαλύτερη αίθουσα και γενικότερα η κατεύθυνση προς τους προέδρους των Τμημάτων είναι να αναζητήσουν τέτοιες λύσεις στις περιπτώσεις των μεγάλων ακροατηρίων, «κάθε τμήμα μπορεί να δει το πρόγραμμά του ξανά, να γίνει ανακατανομή» ή και συμπληρωματικές λύσεις, όπως η χρήση διπλανών αιθουσών, όπου δεν επαρκούν, για την ταυτόχρονα αναμετάδοση των μαθημάτων με τεχνολογικά μέσα.
Στα ερωτήματα των φοιτητών για τις εισδοχές στις φοιτητικές εστίες ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών Υποθέσεων Δημήτρης Κωβαίος ανέφερε πως άμεσα πρόκειται να διατεθούν 300 δωμάτια επί 500 αιτήσεων, ενώ με τα αποτελέσματα της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου αναμένεται να απελευθερωθούν και τα υπόλοιπα που είναι αναγκαία για να καλυφθεί πλήρως η ζήτηση. Ο κ. Κωβαίος ζήτησε από τους φοιτητές να στηρίξουν το αίτημα απελευθέρωσης 100 δωματίων στις φοιτητικές εστίες, τα οποία έχουν ενοίκους που δεν είναι δικαιούχοι φοιτητικής στέγης.